StoryEditorOCM
Svijetpočinje sezona

Prijeti li nam još jedna pandemija? Britanski profesor: ‘Glupo je misliti da se takav prijenos virusa neće dogoditi...‘

Piše Vijesti SD
27. rujna 2024. - 09:40

Krajem ljeta i dolaskom hladnijeg vremena, započela je sezona gripa i ostalih virusnih bolesti. Samim time narastao je i broj oboljelih od COVID-19-a, piše Dnevnik.hr.

Britanski profesor Chris Whitty upozorio je da nas očekuje još jedna pandemija, velika poput one koju je ubila sedam milijuna ljudi diljem svijeta.

"Moramo pretpostaviti da će se ubuduće pojaviti pandemija ovih razmjera. Bilo bi glupo misliti da se asimptomatskih prijenos smrtonosnog virusa neće ponoviti", rekao je Whitty, a piše the Guardian.

image

Ilustracija

Sebastien Bozon/Afp

Njegovo upozorenje stiglo je nakon objave rezultata javne istrage o pandemiji COVID-19 i reakcije liječnika koji je više puta zaplakao kada ga se tražilo da opiše uvjete u kojima su njegove kolege radile tijekom COVID krize.

"Bilo nam je kao da svaki dan moramo odgovarati na teroristički napad. Zaraženi pacijenti su padali s neba", rekao je doktor Kevin Fong, a prisjetio se i stanja na intenzivnoj razini njege. 

"Neke jedinice su bile toliko pretrpane da je osoblje moralo stavljati mrtva tijela u prozirne vreće za smeće nakon što im je ponestalo vreća za tijelo. Zatim su drugog pacijenta s COVID-om stavljali u taj isti krevet", prisjetio se Fong.

Profesor Whitty otkrio je i ključ rješavanje kriznih situacija na razini britanskog zdravstvenog sustava. 

image

Ilustracija

/Shutterstock

"Možete kupiti krevete i dodatnog prostora, ali je fundamentalno ograničenje sustava manjak obučenih ljudi. Nema načina da nekoga istrenirate u šest tjedana i pripremite ga za rad u intenzivnoj njezi. To jednostavno nije moguće", objasnio je Whitty i dodao što je još bitnije od obuke stručnog kadra. 

"Ako nismo ozbiljni u pokušaju rješavanja nejednakosti u zdravstvenoj skrbi između pandemija, nema šanse da to možete učiniti kada se pandemije pojave", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 09:41