StoryEditorOCM
SvijetVeliko istraživanje

Pitali su Kineze koje narode vole najviše, a koje najmanje. Dio odgovora je očekivan, međutim...

Piše Damir Pilić
29. svibnja 2023. - 14:56

Čini se da na Dalekom Istoku ljudi drukčije gledaju na ukrajinski rat nego oni u Europi. Prema istraživanju objavljenom ovog tjedna, čak četiri petine Kineza za sukob u Ukrajini okrivljuje SAD i zapadne zemlje, dok ih manje od 10 posto krivi Rusiju.

Preciznije, istraživanje Centra za međunarodnu sigurnost i strategiju Sveučilišta Tsinghua pokazalo je da 80,1 posto anketiranih za rat krivi "SAD i zapadne zemlje", daljnjih 11,7 posto krivi Ukrajinu, dok samo 8,2 posto ispitanika drži da je za rat kriva Rusija.

Među ostalim, od anketiranih Kineza tražilo se da odrede najvažniji problem koji proizlazi iz ukrajinskog rata. Trećina ih je navela "utjecaj rata na civilni život" (34,1%), petina je ukazala na "sigurnost Kineza i njihove ekonomske interese u Ukrajini" (20,9%), dok je svaki šesti Kinez naveo "utjecaj na globalnu opskrbu energijom" (15,6%).

Nadalje, istraživanje je pokazalo da većina Kineza ne vjeruje Washingtonu, te da o Rusiji ima mnogo povoljnije mišljenje nego o Americi. Konkretno, "veoma nepovoljno" ili "donekle nepovoljno" mišljenje o SAD-u iskazalo je 59,1 posto Kineza, dok o Rusiji takvo nepovoljno mišljenje ima tek 7,8 posto anketiranih.

Nasuprot tome, većina kineskih ispitanika (58,4%) na Rusiju gleda "donekle" ili "veoma povoljno".

Rusi prvi, Ameri zadnji

Ovo nije jedino recentno istraživanje u kojem se iskazuje velika bliskost Kineza prema Rusima. Lani u svibnju Srednjoeuropski

institut za azijske studije publicirao je istraživanje, provedeno nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, koje je pokazalo da velika većina Kineza ima pozitivan stav prema Rusiji, dok je odnos prema SAD-u upravo suprotan – žiteljima Kine to je najneomiljenija zemlja.

Spomenuto istraživanje, pod nazivom "Kineski pogledi na svijet u vrijeme rusko-ukrajinskog rata", proveo je međunarodni tim istraživača kojim koordinira češko Sveučilište Palacky Olomouc, u sklopu istraživačkog projekta "Sinofone granice – Interakcije na rubovima", koji financira Europski fond za regionalni razvoj.

Od 25 zemalja o kojima su kineski ispitanici tada pitani, najpozitivnije percipirana bila je Rusija: 80 posto anketiranih reklo je da Rusiju gleda u pozitivnom svjetlu, dok je tek 12 posto imalo negativan stav. Nakon Rusije, najpozitivnije percipirane zemlje među kineskim ispitanicima bile su Pakistan (73%), Singapur (66%), Sjeverna Koreja (62%) i Njemačka (61%).

S druge strane, najnegativnije percipirana zemlja bila je Amerika: preko 60 posto kineskih ispitanika doživljava je negativno, a 31 posto ima pozitivan stav. Nakon SAD, među negativno percipiranim zemljama prednjačile su Indija (56%), Japan (54%), Vijetnam (48%), Južna Koreja (47%) i Ukrajina (46%).

‘Hegemon‘ protiv ‘ratničke nacije‘

Kako bi se dobio nijansiraniji uvid u sliku koju kineski građani imaju o SAD-u i Rusiji, istraživanje je imalo i kvalitativni dio, u kojem se od ispitanika tražilo da daju svoje prve asocijacije na određenu zemlju, te da navedu razlog zašto je njihova slika o toj zemlji bolja ili lošija.

Najčešća asocijacija kineskih ispitanika na SAD bila je "hegemon", dok su česti izrazi bili "napredan", "razvijen" i "moćan", ali i "gazda", "rat", "bandit" i "sijanje razdora".

Što se tiče Rusije, najčešća asocijacija koju su navodili kineski ispitanici bila je "ratnička nacija", a potom su slijedili izrazi poput "Putin", "votka", "ogromno", "medvjedi", "moćan", "rat s Ukrajinom" i "kinesko-rusko prijateljstvo".

Istraživači su u zaključku objavili da se u očima anketiranih Kineza "i SAD i Rusija smatraju moćnima, ali dok se američka moć uglavnom vidi u negativnom smislu, moć Rusije gotovo se isključivo doživljava pozitivno".

Ovome možemo dodati da je omiljenost Rusije na Istoku potvrdila i anketa američkog Gallupa iz prosinca 2022. i siječnja 2023. godine, koja je pokazala da Rusiju saveznikom ili strateškim partnerom smatra 69 posto Turaka, 79 posto Kineza i 80 posto Indijaca.

Možemo reći kako rezultati ovih istraživanja ukazuju da Rusija među silama Istoka neće naći samo nove kupce za svoje energente, već i dovoljno poklonika među običnim građanima. Napuštanje zapadne orbite očito će se kompenzirati gostoprimstvom Istoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:29