StoryEditorOCM
Svijetpoginuo i amerikanac

Novi žestoki izraelski udar na centar Bejruta, eksplozija je bila ogromna. Raznesena i višekatnica kraj sjedišta UN-a

Piše Vijesti Sd/ JL
3. listopada 2024. - 06:20

                                                                    KLJUČNI DOGAĐAJI:

   -  Izrael je tijekom noći u teškom raketnom udaru pogodio sam centar Bejruta

  -  Biden: Ne bih podržao izraelski udar na iranska nuklearna postrojenja

  -  Osam izraelskih vojnika ubijeno u Libanonu, od toga četiri komandosa na u selu na jugu Libanona

  -  Izrael je potvrdio kopnenu ofenzivu na Libanon

  -  Izraelska vojska: Iran nam pogodio zračne baze, ali nije oštetio avione ili kritičnu infrastrukturu

 

NOVO: 6.10 Izrael je bombardirao središte Bejruta u ranim jutarnjim satima, ubivši najmanje šest ljudi, nakon što su njegove snage doživjele najsmrtonosniji dan na libanonskoj fronti u godini dana sukoba protiv Hezbolaha. Izrael je rekao da je izvršio precizan zračni napad na Bejrut. Reutersovi svjedoci izvijestili su da su čuli ogromnu eksploziju, a sigurnosni izvor rekao je da je gađana zgrada u četvrti Bachoura u središnjem Bejrutu u blizini parlamenta.

Tri su projektila pogodila i južno predgrađe Dahiyeh, gdje je prošlog tjedna ubijen vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah. Južna predgrađa bila su pod više od desetak izraelskih napada u srijedu. Dan nakon što je Iran ispalio više od 180 projektila na Izrael, Izrael je jučer priopćio da je osam vojnika ubijeno u kopnenoj borbi u južnom Libanonu dok su njegove snage prodirale na teritorij sjevernog susjeda.

Privremeni premijer Najib Mikati rekao je da je oko 1,2 milijuna Libanonaca raseljeno zbog izraelskih napada.

5:21 IDF je izvijestio da su Bat Yam u noći na četvrtak, dok su izraelski Židovi slavili praznik Roš hašanu, napala dva drona, od kojih je jedan oboren od strane izraelskih zračnih snaga, a drugi je sletio na otvoreno područje.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad.

image
Fadel Itani/Afp

5:16 U Bat Yamu su se oglasile sirene zbog, kako izvještavaju Izraelske obrambene snage (IDF), sumnjivog neprijateljskog zrakoplova, a stanovnici tog obalnog grada južno od Tel Aviva dobili su naputak da se sklone u zaštićena područja.

Sirene za zračnu uzbunu također su aktivirane u brojnim zajednicama na Golanskoj visoravni i u nekoliko gradova na sjeveru Izraela zbog sumnje na napad dronom.

5:04 Najmanje dvoje ljudi je ubijeno, a 11 ranjeno u izraelskom napadu na četvrt Bachoura u središnjem Bejrutu rano u četvrtak, priopćilo je libanonsko ministarstvo zdravlja.

Jedan američki građanin ubijen je u Libanonu, izvijestila je američka vlada u srijedu, a čovjekov prijatelj i susjedi rekli su da je poginuo u izraelskom zračnom napadu.

image
Fadel Itani/Afp

Više pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 06:32