StoryEditorOCM
Svijetmanje je više

Nijemci ispituju je li moguć radni tjedan od četiri dana: Radnici uspješno odrađuju zadaće i osjećaju se odmornije

Piše vijesti sd
25. lipnja 2024. - 21:49
 Četiri petine ispitanih njemačkih radnika zadovoljno je četverodnevnim radnim tjednom  (Ilustracija)Ronny Hartmann/Afp

Kompanija za čišćenje tepiha, građevinska tvrtka, marketinška agencija – to su samo neka od poduzeća koja sudjeluju u najvećem dosadašnjem istraživanju u Njemačkoj, koje se odnosi na uvođenje četverodnevnog radnog tjedna. "Četiri dana" je radni naziv ovog pokusa. Kako i u kojem obliku će smanjiti radno vrijeme zaposlenima, to je od početka bilo prepušteno samim tvrtkama, odnosno njihovom vodstvu.

Neke tvrtke su koristile klasični model: slobodni petak za sve. Druge su omogućile svojim zaposlenicima da četiri tjedna rade po pet dana, a zatim dobiju peti radni tjedan potpuno slobodan. Ili je zaposlenima smanjeno dnevno radno vrijeme. No, kako je 4-dnevni radni tjedan funkcionirao posljednjih pet mjeseci?, piše Deutsche Welle.

Na zidu ureda organizatora putovanja Kootstra Schiffsreisen u Münsteru od veljače visi šareni raspored, koji podsjeća na tepih napravljen od raznih krpica. Tvrtka je podijelila zaposlene u dvije skupine: jedna polovica ima slobodan ponedjeljak, druga slobodan petak. Ured je od tada znatno prazniji. Također, morali su skratiti radno vrijeme predviđeno za javljanje na telefone, kako bi mogli produktivnije raditi.

 Četiri petine zadovoljnih radnika

"Svi su imali svoje uspone i padove", kaže direktor Julius Gräler u petom mjesecu pilot-projekta. Od početka je bio uvjeren da treba smanjiti tjedno radno vrijeme i želio je to isprobati u svojoj tvrtki.

Ovaj turoperator organizira krstarenja i biciklističke ture, prije svega po Nizozemskoj. Sada, neposredno pred ljetne odmore, bliži im se vrhunac sezone. No, kratko prije toga došlo je do poplava i izlijevanja Dunava, što se odrazilo na njihove turističke ture i aranžmane. Četverodnevni radni tjedan za ovu tvrtku nije bio samo pozitivan. "Isto tako je uzrokovao stres zaposlenicima jer je mnogo posla ostajalo nedovršeno zbog njihovog slobodnog dana", kaže Gräler.

image

Radnici u građevinskoj tvrtki bili su uključeni u eksperiment (ilustracija)

Afp

Na pitanje je li se ipak isplatilo, odgovor direktora je jasan: "Može se primijetiti da se ljudi osjećaju odmornije, da subjektivno nisu imali problem odraditi svoje zadaće u skraćenom radnom vremenu." Zaposleni nisu više imali nakupljenih prekovremenih sati, produktivnost je ostala ista, a feedback od gostiju bio je pozitivan.

Čak 80 posto zaposlenih ocijenilo je projekt kao uspješan, kaže Gräler. Iako to za njega kao šefa znači dodatni organizacijski napor, on želi nastaviti sa četverodnevnim radnim tjednom i nakon završetka eksperimentalnog projekta.

 Nije lako ispoštovati normu

Julia Backmann sa Sveučilišta u Münsteru analizira podatke iz studije: ona i njezini kolege redovito razgovaraju s tvrtkama, odnosno poslodavcima i zaposlenima. Suradnici dobrovoljno nose smartwatch: fitness-satove, koji mjere njihov puls i, recimo, kvalitetu sna.

U svim tvrtkama ovaj projekt ne protječe tako glatko kao u Kootstra Schiffsreisen u Münsteru, kaže Julia Backmann. Toliko se u ovom trenutku može reći - iako podaci još nisu službeno analizirani.

"Najviše nas zanima perspektiva zaposlenih", kaže istraživačica. "Mnogi od njih gledaju na četverodnevni radni tjedan pozitivno, dok su drugi skeptični. Ako se, na primjer, svaki dan radi sat vremena duže da bi se dobio jedan slobodan dan, neki to, ovisno o branši, doživljavaju kao veliko opterećenje." Njezin zaključak je da mnogi zaposlenici žele fleksibilnije radno vrijeme, ali da ono ne mora nužno biti raspoređeno na četiri dana.

 

image

Istraživanje je provedeno i u marketinškoj i turističkoj agenciji (ilustracija)

Afp

A kakva su iskustva sa 4-dnevnim radnim tjednom imali poslodavci, odnosno tvrtke? Julia Backmann je primijetila da dogovoreno smanjeno radno vrijeme uz isti obujam posla nije uvijek moglo biti ispoštovano od strane zaposlenih i da je prilagođavanje za neke tvrtke bilo teško, ovisno o branši, veličini ili kulturi poslovanja poduzeća. Ali, kompanije su imale i prednosti i profitirale od toga. "Kada su tvrtke promovirale 4-dnevno radno vrijeme u oglasima za posao, broj prijava je znatno porastao, pri čemu se kvaliteta kandidata odnosno njihovih aplikacija nije smanjila.

"To je velika šansa, jer je nedostatak kvalificiranih radnika mnoge tvrtke i naveo da sudjeluju u istraživanju", primjećuje Julia Backmann, koja je oprezno optimistična. Zaključuje kako četverodnevni radni tjedan nije prikladan za svako poduzeće, ali da mnogima može donijeti prednosti. Rezultati studije konačno će biti analizirani i stavljeni na raspolaganje na jesen, piše Deutsche Welle.

image

Poslodavci su shvatili da kraći radni tjedan znači i manje prosvjeda radnika na ulicama (Ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 21:52