StoryEditorOCM
Svijetargentinski ‘Luđak‘

‘Najekscentričniji predsjednik na svijetu‘ na koncertu bacio pristaše u trans: ‘Ja sam kralj i uništit ću te‘

Piše A. Vl./JL
24. svibnja 2024. - 13:44

Argentinci ga zovu "Luđak". Ovaj tjedan se proglasio njihovim monarhom. Časopis Time ga je nazvao "najekscentričnijim predsjednikom na svijetu".

- Ja sam kralj izgubljenog svijeta! Ja sam kralj i uništit ću te!, urlao je argentinski predsjednik Javier Milei na mikrofon u srijedu navečer izlazeći na pozornicu u svom prvom velikom nastupu na dvorani otkako je pobijedio na izborima prošle godine.

Koncert je održan u poznatoj areni Luna Park u Buenos Airesu koja prima 8000 ljudi. Privukao je horde desničarskih štovatelja, uglavnom mladića, koji su došli vidjeti uživo svog libertarijanskog vođu, prenose Guardian i Jutarnji list.

- Htio sam pjevati, zato sam to učinio, izjavio je 53-godišnji Milei koji je kao tinejdžer bio frontman u cover bendu Rolling Stonesa "Everest", a mediji pišu i da je obožavatelj Giuseppea Verdija.

image

Javier Milei smatra se jednoim od lidera globalne desnice

Afp

Pristaše su pozdravile odluku Mileija da nastupi na pozornici na kojoj su ranije pjevali Frank Sinatra, Duran Duran, Liza Minnelli i gdje je nogometna legenda Diego Maradona priredio nezaboravno vjenčanje 1989. godine.

‘dovršetak ekonomskog čišćenja‘

Sergio Gómez, vlasnik prijevozničke tvrtke koji je preletio više od 1120 kilometara kako bi svjedočio "slavlju slobode" Javiera Mileija, priznao je da je predsjednikova radikalna ekonomska politika "izravno naštetila njegovom poslu".

- Ukinuo je sve subvencije iz javnog putničkog prijevoza, cijene su porasle i to je izravno utjecalo na ljude, rekao je Gómez. "Ali uvjeren sam da moramo dovršiti ekonomsko čišćenje - ne možemo nastaviti živjeti u laži", dodao je.

Ana Eugenia Clemente, 33-godišnja glumica iz Venezuele, grčevito je držala predsjednikovu novu knjigu dok je veličala prvog čovjeka Argentine.

image

I Javier Milei ponekad klone pred navalom ideja

Afp

- Osjećam duboku mržnju prema zločestoj ljevici koja je naštetila mojoj zemlji i osjećam da je Milei osoba koja je došla spasiti ne samo Argentinu, već i svijet, oduševljeno je rekla.

Argentinska opozicija bila je manje impresionirana, nazvavši jam session pokušajem odvlačenja pozornosti od domaćih problema pogoršanih Mileijevim nastojanjem za štednjom i reformama koje je britanski političar i zagovornik Brexita Nigel Farage opisao kao "thatcherizam na steroidima".

vodeći član globalne krajnje desnice

 - Svojim nastupom u Luna Parku, Milei prikriva ogromnu ekonomsku i društvenu krizu, koju je njegova ekonomska administracija samo pogoršala, rekao je Itai Hagman, zastupnik koalicije lijevog centra Frente de Todos.

 - Nema izgleda da dođe do kratkoročnog ili srednjoročnog poboljšanja; ideja o brzom oporavku ili eksploziji stranih ulaganja moguća je samo u mislima predsjednika.

image

Milei je promovirao knjigu ‘Kapitalizam, socijalizam i neoklasična zamka‘

Afp

Novine La Nación pišu su da je "flambojantan" nastup Mileija bio drugačiji od bilo čega čemu je Argentina ranije svjedočila “prije svega u vremenima krize i ekonomske prilagodbe”.

- Bila je to dvosatna poganska misa koju je slavio predsjednik u ekstazi, pišu novine o nastupu koji je organiziran u povodu promocije njegove najnovije knjige "Kapitalizam, socijalizam i neoklasična zamka".

Rock koncert – na kojem se okupio predsjednikov bend, posebno za ovu prigodu, i svirao pjesme argentinskog hard rock sastava La Renga – pomoći će učvrstiti sve veći ugled koji Milei stječe u međunarodnoj zajednici.

Također će ojačati njegovu poziciju vodećeg člana globalne krajnje desnice, uz Donalda Trumpa, bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara i mađarskog premijera Viktora Orbana. Na bubnjevima je uz argentinskog predsjednika svirao Bertie Benegas Lynch, kongresmen koji je nosio majicu sa žutom Gadsdenovom čegrtušom – koja je simbol pokreta Mileija i američke krajnje desnice – i porukom: “Nemojte gaziti po meni! ”

osuda ‘prokletih komunista‘

TIjekom nastupa, Milei je osudio "proklete komuniste" koje krivi za bolesnu argentinsku ekonomiju i "neprijatelje koji pokušavaju svrgnuti ovu vladu jer žele nastavak socijalizma i bijede", kao i "ubilački" pokret za pravo izbora.

- Elitu pojedem za doručak!, stih je pjesme "Panic Show" koju je otpjevao Milei.

Kritičari napominju da nastup koji "ne dolikuje jednom predsjedniku neće pomoći u rješavanju problema" kao što su rastuće siromaštvo i nezaposlenost te jedna od najviših stopa inflacije u svijetu.

image

Na bini, s obožavateljicom

Afp

Argentina prolazi svoju najtežu gospodarsku krizu u dva desetljeća – situaciju koju je Milei obećao riješiti nakon svog izbora prošlog studenog. No, šest mjeseci nakon što je preuzeo dužnost, troje od pet građana živi u siromaštvu, a godišnja inflacija porasla je na gotovo 300 posto - ispred Sirije, Libanona i Venezuele, iako je mjesečna inflacija donekle usporila posljednjih mjeseci.

Nekoliko sati prije nego što je Milei uzeo mikrofon u ruke, vladin ured za statistiku objavio je da je ekonomska aktivnost pala za nevjerojatnih 8,4 posto u ožujku u usporedbi s prethodnom godinom. Neslužbeni tečaj dolara, poznat kao "plavi dolar", dosegao je najvišu vrijednost svih vremena - 1.280 pezosa. Prošlog su tjedna u sjevernoj pokrajini Misiones izbili prosvjedi kada su policajci i učitelji izašli na ulice tražeći povećanje plaća, kako bi se lakše nosili s rastućom inflacijom.

Gustavo Córdoba, direktor konzultantske tvrtke za političku komunikaciju Zuban Córdoba, rekao je da je Mileijev "plemenski" performans pokušaj da se pridobije politička baza u vrijeme kada mnogi Argentinci nisu baš uvjereni u predsjednikovu ekonomsku "revoluciju".

- Vlada hitno treba povoljne ekonomske rezultate. U nedostatku toga, on zabavlja građane, rekao je Córdoba.

image

Vlada hitno treba povoljne ekonomske rezultate. U nedostatku toga, Milei zabavlja građane, tvrdi politički konzultant Gustavo Córdoba 

Luis Robayo/Afp
image

Mahom desničarka publika u Luna Parku u Buenos Airesu, mjestu Maradonina vjenčanja

Luis Robayo/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 10:39