StoryEditorOCM
Svijetpolemike u njemačkoj

Masovno istrebljenje koje je šokiralo ljubitelje životinja diljem Europe: ‘Zar je moguće da netko ovo danas radi?!‘

Piše JL
14. lipnja 2024. - 07:45

U njemačkom gradu Limburg an der Lahnu upravo je završio referendum kojim je izglasano masovno istrebljenje golubova zbog njihove sve brojnije populacije, što je izazvalo bijes aktivista za prava životinja, piše Green.

Stanovnici Limburgu an der Lahna, grada u zapadnoj Njemačkoj pokrajini Hessen, upravo su izglasali istrebljenje populacije golubova koja broji oko 700 ptica. Naime, gradsko vijeće Limburga an der Lahn odlučilo je u studenom 2023. ubiti gradske golubove, što je izazvalo kritike organizacija za dobrobit životinja. Stoga je pitanje stavljeno pred birače grada. Referendum je održan 9. lipnja, istog dana kada su održani izbori za Europski parlament.

Više od 53 posto stanovnika odobrilo je ubijanje golubova, izvještava Der Spiegel, s ukupno 7530 glasova za ‘da’.

- Današnji rezultat je bio nepredvidiv za nas. Građani su iskoristili svoje pravo i odlučili da se populacija golubova smanji uz pomoć sokolara - rekao je gradonačelnik Marius Hahn, prenosi Jutarnji list.

Ova metoda uključuje namamljivanje ptica u zamku, omamljivanje udarcem drvenim štapom, a zatim lomljenje vratova. Istrebljivanje će se provoditi tijekom sljedeće dvije godine.

- Zar je moguće da ubijamo životinje samo zato što nas iritiraju ili su smetnja? To nije prihvatljivo - izjavila je prošle godine za britanski Sky News voditeljica projekta golubova u Limburgu, Tanya Muller.

Kritičari također tvrde da, osim što je okrutno, ubijanje golubova nije učinkovito jer će preostale ptice razmnožavati i obnoviti populaciju. Neka istraživanja pokazuju da broj golubova može čak i porasti nakon što ih se poubija. To je bio slučaj u švicarskom Baselu gdje je usmrćeno oko 100 tisuča golubova svake godine, ali populacija je ostala stabilna.

Grupa Pigeon Action pronašla je alternativno rješenje, sada poznato kao ‘Baselski model’, koji uključuje upozoravanje građana da ne hrane životinje i postavljanje golubarnika iz kojih se jaja mogu lako ukloniti. Kao rezultat, populacija golubova u Baselu smanjena je za 50 posto u roku od četiri godine, prenosi Euro News.

U bavarskom gradu Augsburg lokalna organizacija za dobrobit životinja nadzire nekoliko golubarnika, zamjenjujući nova jaja lažnima kako bi kontrolirala brojnost. Mnogi drugi njemački gradovi, poput Kaiserslauterna, Ludwigshafena, Mainza, Pirmasensa i Zweibrückena, također pokušavaju slične metode, piše Green.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 07:45