StoryEditorOCM
Svijetbijeli mantili

Liječnici u Portugalu započeli štrajk, peti u godinu i pol, nezadovoljne su i medicinske sestre

Piše hina
24. rujna 2024. - 12:53

 Pristup javnozdravstvenim uslugama u Portugalu otežan je u utorak, prvog dana 48-satnog štrajka liječnika, petog u godinu i pol dana.

Štrajk 31.000 liječnika u nacionalnoj zdravstvenoj službi organizirala je Nacionalna federacija liječnika (Fnam), a traže povećanje plaća i mjere kojima bi se nadoknadio manjak osoblja.

Liječnici planiraju prosvjedovati u utorak poslijepodne u Lisabonu ispred ministarstva zdravstva.

Od preuzimanja vlasti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora prošlog ožujka, nova umjereno desna manjinska vlada morala je odgovoriti na zahtjeve nekoliko kategorija državnih službenika.

Izvršna vlast premijera Luisa Montenegra postigla je kompromise s učiteljima, sudskim službenicima, zatim policijom.

image

Premijer Luis Montenegro postigao je kompromise s učiteljima, sudskim službenicima, zatim policijom

Afp

Pregovori su rezultirali sporazumom s pet sindikata medicinskih sestara u ponedjeljak, otvarajući put povećanju plaća. Šesta organizacija predstavnika medicinskih sestara pozvala je na dvodnevni štrajk koji bi se poklopio sa štrajkom liječnika.

U šaci socijalista zbačenih s vlasti nakon osam godina vladavine i krajnje desnice u usponu, vlada nema apsolutnu većinu u parlamentu.

Portugal riskira "političku i gospodarsku krizu" ako vlada i socijalistička oporba ne postignu dogovor koji bi omogućio usvajanje državnog proračuna za 2025. godinu, upozorio je u ponedjeljak predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa.

image

Liječnici traže povećanje plaća i mjere kojima bi se nadoknadio manjak osoblja

Patricia De Melo Moreira/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 12:54