StoryEditor
Svijetstare metode

Kina zabranila prestrogo kažnjavanje u školi nakon što je nekoliko učenika umrlo zbog batinanja u razredu ili drugih kazni

Piše Hina
1. ožujka 2021. - 18:20
AFP

Kina od ponedjeljka uvodi zabranu kažnjavanja u školama koje može prouzročiti fizičke i psihičke traume, pošto je zadnjih godina nekoliko učenika umrlo nakon strogog tjelesnog kažnjavanja.

Nova pravila ministarstva prosvjete zabranjuju kažnjavanje u školama kojim se učenike ponižava. Ona ujedno postrožuju postojeću zabranu fizičkog kažnjavanja.

Batinanje, obveza višesatnog stajanja ili klečanja u razredu dio su zabranjenih praksi, kao i vrijeđanje.

Učenike se sada potiče da se pisanim putem ispričaju ili da obave manje poslove u razredu za manje pogrješke, primjerice ako zaborave napisati domaću zadaću.

Za teže prekršaje poput zadirkivanja, učenika se može privremeno isključiti s nastave i poslati ga na razgovor psihologu.

Tjelesno kažnjavanje u Kini zabranjeno je još 1986., ali se zabrana nije poštovala i roditelji su nerijetko zatvarali oči pred takvom praksom.

Ministarstvo nije reklo kako će kažnjavati učitelje koji ne budu poštovali njegove upute.

Kineska javna glasila redovito izvještavaju o djeci koja umiru od batina u školi ili se ubijaju zbog javnog ponižavanja u razredu.

Desetogodišnjakinja je tako umrla u pokrajini Sečuanu, na jugozapadu zemlje, pošto ju je profesor matematike povukao za uho i udario po glavi zbog pogrješke u zbrajanju, izvijestila je u rujnu državna agencija Xinhua.

Novi zakon o obiteljskom odgoju koji također zabranjuje tjelesno kažnjavanje trebao bi se donijeti na godišnjoj plenarnoj sjednici Nacionalnog narodnog kongresa (kineskog parlamenta) koji počinje u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2021 17:25