StoryEditorOCM
Svijetdrama u la pazu

Kaos u Boliviji: oklopna vozila jurišaju na predsjedničku palaču; ‘Ovo je udar na demokraciju, sprema se puč!‘

Piše D.R./JL
26. lipnja 2024. - 23:24

Oklopna su se vozila u srijedu zabila u vrata predsjedničke palače na Trgu Murillo u La Pazu u Boliviji, piše The Associated Press. Predsjednik Bolivije Luis Arce ranije je upozorio da se u glavnom gradu zemlje La Pazu događaju "nepravilna" kretanja vojnika. Zbog toga postoji bojazan da se u Boliviji priprema puč, prenosi Jutarnji list.

- Osuđujemo nepravilnu mobilizaciju nekih jedinica bolivijske vojske. Demokracija se mora poštivati - napisao je Arce na društvenoj mreži X.

Na bolivijskoj je televiziji prikazana snimka na kojoj se moglo vidjeti da se ispred palače vlade nalaze dva tenka i određeni broj vojnika. Kasnije se na televiziji moglo vidjeti i sučeljavanje predsjednika Arcea i zapovjednika Oružanih snaga Bolivije Juana Joséa Zúñige u jednom od hodnika predsjedničke palače.

image
Aizar Raldes/Afp
image
Aizar Raldes/Afp

- Ja sam tvoj zapovjednik i naređujem ti da povučeš svoje vojnike. Ne dopuštam ovu neposlušnost - rekao je Arce Zúñigi.

Prije nego što je ušao u predsjedničku palaču, Zúñiga je novinarima koji su se nalazili na Trgu Murillo rekao da se nada da će bolivijska vlada dobiti nove ministre.

- Naša zemlja ne može ovako nastaviti - dodao je Zúñiga te ustvrdio da za sada Arcea priznaje kao vrhovnog zapovjednika.

Bivši predsjednik Bolivije Evo Morales na društvnoj je mreži X osudio kretanja vojske po Trgu Murillo. Nazvao ih je "pučem u nastajanju".

image
Aizar Raldes/Afp
image
Aizar Raldes/Afp
image
Aizar Raldes/Afp

"Tražimo nacionalnu mobilizaciju kako bi se demokracija obranila od puča koji kuha general Juan José Zúñiga. Objavljujemo opći strajk neodređenog trajanja i blokadu prometnica. Nećemo dopustiti Oružanim snagama da naruše demokraciju i straše narod", napisao je Morales, prenosi Jutarnji list.

"Osuđujemo to što je specijalna regimenta "Mendez Arcos" sa snajperima zauzela Trg Murillo. To sugerira da pripremljeni puč napreduje. Tražim demokrate da domovinu brane od vojnih grupa koje je narušavaju", dodao je Morales.

The Associated Press piše da je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Bolivije Juan José Zúñiga prisutan na Trgu Murillo. Potvrdio je kretanja vojske. "Ljuti smo zbog ove uvrede. Sad je dosta", rekao je Zúñiga.

Događanja u La Pazu osudio je čileanski predsjednik Gabriel Boric te drugi regionalni politički lideri.

Boliviju veće nekoliko mjeseci trese ekonomska kriza i zbog toga su u njoj izbili prosvjedi.

image
Aizar Raldes/Afp
image
Aizar Raldes/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 23:40