StoryEditorOCM
Svijetnakon 8 mjeseci

Izraelska vojska oslobodila još četvero talaca Hamasa, među njima i djevojka čija je snimka obišla svijet

Piše Dražen Arapović/JL
8. lipnja 2024. - 13:22

Četiri taoca koji su oteti s glazbenog festivala Nova na dan strašnog Hamasovog masakra 7. listopada 2023. jutros su spasile izraelske snage tijekom racije u središnjoj Gazi, javlja BBC.

Izraelski mediji javljaju kako su u složenoj operaciji izraelske vojske (IDF), obavještajne agencije (Shin Bet) i izraelske policije (Yamam) jutros spašena četiri izraelska taoca. Objavili su i njihove identitete - na slobodi su Noa Argamani (25), Almog Meir (21), Andrey Kozlov (27) i Shlomi Ziv (40), prenosi Jutarnji list.

image
-/Afp

Taoce su spasili borci Shin Beta i Yamama s dvije različite lokacije u operaciji u srcu Nuseirata. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno, te su prebačeni na daljnje liječničke pretrage u Medicinski centar ‘Sheba‘ u Tel HaShomeru, navodi Jerusalem Post.

Današnja operacija najveće je spašavanje talaca od izbijanja rata, čime je ukupan broj spašenih Izraelaca porastao na sedam, javlja AP.

Hamas je oteo oko 250 talaca tijekom svog napada na južni Izrael, 7. listopada. Otprilike polovica je oslobođena u primirju koje je trajalo tjedan dana u studenom.

image
Jaafar Ashtiyeh/Afp

Noa Argamani izraelska je državljanka kineskog podrijetla. Na videosnimci koja je objavljena u izraelskim medijima nakon Hamasovog masakra prikazano je kako ju teroristi voze na motociklu dok 25-godišnjakinja viče: "Nemojte me ubiti!".

Izrael je ranije ovog tjedna objavio kako vjeruje da je trećina taoca preostalih u Gazi poginula, pokazuju podaci vlade u utorak, a dio dužnosnika smatra kako je taj broj još viši, navodi Hina.

Od oko 250 ljudi koje je Hamas oteo u Izraelu i odveo u Pojas Gaze tijekom napada 7. listopada pedesetak njih oslobođeno je u studenom u sklopu dogovora između dviju strana. Izraelska vojska oslobodila je još dio njih, a neke je pronašla mrtve.

Vlada je objavila da je u Hamasovim rukama još 120 ljudi, od kojih je 43 proglašeno mrtvima na temelju raznih izvora informacija, uključujući obavještajne podatke, snimke s kamera i forenzičku analizu.

Dio dužnosnika privatno smatra kako je broj poginulih viši, piše agencija Reuters.

Hamas je na početku izraelske ofenzive prijetio da će ubijati taoce kao osvetu za izraelske zračne napade, a u međuvremenu je militantna skupina objavila da je dio njih poginuo u napadima Izraela.

Izrael nije odbacio da je to moguće u pojedinačnim slučajevima, no i objavio je da pronađena tijela taoca pokazuju znakove egzekucije.

U ponedjeljak je još četvero taoca dodano na listu ubijenih, piše Jutarnji list..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 11:48