StoryEditorOCM
Svijetdavni dogovor?

Tko je Hashem Safieddine, vodeći kandidat za šefa Hezbollaha? Na američkom je popisu terorista, godinama živi u sjeni...

Piše Vijesti SD
28. rujna 2024. - 13:27
Hashem Safieddine, obratio se ožalošćenima tijekom pogrebne ceremonije vojnog zapovjednika HezbollahaHoussam Shbaro/Anadolu Via Afp

Smrt vođe Hezbollaha, Hassana Nasrallaha, zadat će značajan udarac libanonskoj skupini koju podržava Iran, a koju je vodio 32 godine, kažu analitičari za strane medije.

IDF je u subotu ujutro potvrdio da je Nasrallah ubijen, čime su okončane višesatne nesigurnosti u vezi s njegovom sudbinom. Izraelski dužnosnik rekao je za The Times of Israel u petak navečer da je malo vjerojatno da je Nasrallah preživio napad.

Izraelska vojska: Ubili smo vođu Hezbollaha!

image

Hassan Nasrallah

Anwar Amro/Afp

Zamijeniti Nasrallaha sada će biti još veći izazov nego proteklih godina, nakon niza nedavnih izraelskih napada koji su ubili visoke zapovjednike Hezbollaha i doveli u pitanje njegovu unutarnju sigurnost.

"Cijeli bi se pejzaž drastično promijenio," rekao je Mohanad Hage Ali, zamjenik direktora istraživanja u Carnegiejevom Centru za Bliski Istok u Bejrutu, govoreći prije nego što je Nasrallahova smrt potvrđena.

image

Hashem Safieddine

Mahmoud Zayyat/Afp

IDF objavio detalje udara na vrh Hezbolaha: ‘Koristili smo zrakoplove, bili su pod zemljom ...‘

"On je bio ljepilo koje je držalo na okupu rastuću organizaciju," rekao je Hage Ali. Hezbollah, kojeg je početkom 1980-ih formirao Iranski korpus islamske revolucionarne garde u borbi protiv Izraela, također je velika društvena, vjerska i politička snaga za libanonske šijitske muslimane, s Nasrallahom u središtu. Sve ovo postavlja pitanje tko bi ga mogao naslijediti nakon 32 godine na vlasti.

Nasrallahova smrt strahovit je udarac za Hezbollah! Rođen je u siromaštvu, postao jedna od najpolarizirajućih ličnosti

image
-/Afp

Jedan od ključnih igrača

Iako je proces odabira vođa u skupinama poput Hezbollaha često tajnovit, Hashem Safieddine pojavljuje se kao glavni kandidat ako se glasine potvrde. Rođak Nasrallaha i otac zeta Qassema Soleimanija, bivšeg zapovjednika iranske Quds snage, Safieddine se priprema za vodstvo od 1994. godine. Safieddine fizički i ponašanjem vrlo podsjeća na Nasrallaha. Preselio se iz Qoma u Bejrut kako bi vodio Izvršno vijeće Hezbollaha, koje funkcionira kao upravno tijelo stranke, pod nadzorom pokojnog sigurnosnog šefa Imada Mughniyeha, piše Asharq Al-Awsat

Tijekom tri desetljeća, Safieddine je bio ključni igrač u Hezbollahu, upravljajući svakodnevnim operacijama i financijskim poslovima, dok je strateške odluke prepuštao Nasrallahu. Safieddine, koji se od 2017. nalazi na američkom popisu terorista, istaknuti je dužnosnik Hezbollaha poznat po bliskim vezama s vojnim i izvršnim granama skupine. Njegovi odnosi unutar stranke učinili su ga važnim igračem u njezinom vodstvu.

image

O njemu se puno toga ne zna...

Anwar Amro/Afp

Snažne veze s Iranom povećavaju mu šanse za vodstvo

Safieddine ima snažne veze s Teheranom, jer je godinama studirao u bogosloviji u Qomu prije nego što ga je Nasrallah pozvao u Bejrut da preuzme ključne uloge u Hezbollahu. Godine 2020. njegov sin Rida oženio je Zainab Soleimani, kćer Soleimanija, koji je iste godine ubijen u američkom zračnom napadu u Bagdadu.

Prije šesnaest godina jedan iranski list je Safieddinea naveo kao mogućeg Nasrallahova nasljednika, no izvori sugeriraju da je odluka donesena mnogo ranije. Bivši visoki dužnosnik Hezbollaha otkrio je da je Safieddine izabran otprilike dvije godine nakon što je Nasrallah postao glavni tajnik 1992. godine, nakon što je Izrael ubio Abbasa al-Mousawija. Safieddine je hitno pozvan iz Qoma u Bejrut 1994. kako bi preuzeo poziciju koja mu je omogućila kontrolu nad financijskim i administrativnim operacijama stranke. Njegove šanse da naslijedi Nasrallaha povećavaju se zbog njihovih sličnih putova unutar stranke, iako je Nasrallah, koji je bio samo dvije godine stariji, imao značajniju političku prisutnost. Safieddine je do nedavno ostao uglavnom nepoznat u libanonskoj politici.

Zbog pojačanih mjera sigurnosti oko Nasrallaha, istaknuo se na stranačkim događajima, posebno tijekom pogreba članova ubijenih u Libanonu ili u borbama uz režim predsjednika Bashara al-Assada u Siriji i drugim područjima koja podupiru iransku regionalnu agendu. O Safieddineu ima malo dostupnih informacija. Rođen je 1964. godine u Deir Qanun al-Nahru, gradu na jugu Libanona, u obitelji s jakom društvenom prisutnošću. Njegova obitelj uključuje i Mohammada Safieddinea, istaknutog zastupnika iz 1960-ih i 1970-ih, kao i nekoliko poznatih vjerskih ličnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 14:13