StoryEditorOCM
Svijetpoziv iz ćelije

Da se smrzneš: Dječak (14) likvidirao taksistu Bolta za 50.000 eura, a onda se otkrilo tko ga je vrbovao i prokazao...

Piše V.I/JL
7. listopada 2024. - 15:19

Ratovi koji se u francuskom Marseilleu vode oko područja na kojima se prodaje droga opet su se našli u središtu pozornosti nakon što je 14-godišnji dječak putem društvenih mreža navodno angažiran kao ubojica. Kako prenosi The Guardian, njemu je 23-godišnji zatvorenik za izvršenje ubojstva iz osvete obećao platiti 50.000 eura. A nakon što je tinejdžer likvidirao 36-godišnjaka, isti zatvorenik iz ćelije je pozvao policiju i prijavio dječaka.

Odmah je otvorena istraga zbog navodnog ubojstva i udruživanja u kriminalnu skupinu, a policija u međuvremenu pokušava utvrditi zašto je zatvorenik prijavio svog navodnog regruta. Nicolas Bessone, tužitelj u Marseilleu, najnoviji incident opisao je kao "divljaštvo bez presedana".

- U dva nedavna zločina bili su uključeni tinejdžeri, što samo pokazuje da ratovi oko droge sve više zahvaćaju "ultra mlade", a njih angažiraju bande koje provode sve nasilnije zločine. Bojim se da je došlo do potpunog gubitka orijentacije s tinejdžerima koji su umiješani u ta zvjerstva - izjavio je Bessone, prenosi Jutarnji list.

U petak je 36-godišnji taksist Bolta, koji je u Marseilleu bio poznat i kao amaterski nogometaš, pronađen mrtav - ispaljen mu je metak u glavu dok je sjedio u svom automobilu nedaleko od glavnog gradskog kolodvora. Tužitelj smatra da žrtva nije imala nikakve veze s trgovinom drogom i zasad se čini da nije ni bio ciljana meta napada.

image
Riccardo Milani/Hans Lucas Via Afp

No, što se zapravo dogodilo?

Prema dosad dostupnim informacijama, zatvorenik je regrutirao 14-godišnjaka iz Vauclusea i dogovorio da ga netko pokupi automobilom i dovede u hotelsku sobu u Marseilleu. Mladić je nosio vlastiti revolver 357 Magnum. Navodno je dobio upute za strijeljanje, no nakon što ga je vozač odbio pričekati, tinejdžer mu je pucao u potiljak i pobjegao. Sakrio se u blizini, nazvao svoje kontakte i zamolio ih da dođu po njega. No zatvorenik, koji je naručio ubojstvo, nazvao je policiju i prijavio dječaka, koji je u međuvremenu uhićen i nalazi se na ispitivanju.

Tužitelj smatra da je 14-godišnjak angažiran za izvršenje ubojstva iz osvete zbog smrti dječaka (15) prošle srijede. Naime, isti zatvorenik prošloga tjedna kontaktirao je 15-godišnjaka putem interneta rekavši mu da će mu platiti 2000 eura ako konkurenta iz suparničke narkobande zastraši tako što će mu pucati u vrata i zapaliti ih. Ali tinejdžera su uočili članovi suparničke bande koji su ga prvo izboli 50 puta, a zatim zapalili i ubili. Drugi dječak (14) poslije je također angažiran na internetu da osveti to ubojstvo.

Marseille, drugi po veličini, ali i jedan od najsiromašnijih gradova u Francuskoj, ima velikih problema s nasiljem povezanim s drogom, za koje se predsjednik Emmanuel Macron ove godine obvezao da će ga iskorijeniti. Uz dvije posljednje smrti, broj ubojstava povezanih s drogom u Marseilleu od početka godine porastao je na 17. Lani je u tom gradu u nasilju povezanom s drogom ubijeno 49 ljudi.

image

Marseille

Carine Schmitt/Hans Lucas Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 15:20