StoryEditorOCM
Svijetizdanja i upozorenja

Čeka li nas uskoro isti scenarij? Ovo je nadrealno, pogledajte kako danas izgleda nebo nad Grčkom!

Piše S.Ž/JL
23. travnja 2024. - 22:48

Nebo nad Grčkom danas je poprimilo intenzitvnu žuto-narančastu nijansu nakon što su jaki južni vjetrovi donijeli saharski pijesak koji je prekrio nekoliko regija, uključujući i glavni grad Atenu.

Vlasti kažu kako je ovo jedan od najgorih slučajeva vezanih uz pustinjski pijesak koji je pogodio državu od ožujka 2018. kada je gustom prašinom bila prekrivena Kreta. Vidljivost diljem Grčke trenutno je ograničena te su izdana upozorenja zbog onečišćenog zraka, a na društvenim mrežama pojavile su se brojne snimke koje dokazuju da je situacija prilično zabrinjavajuća.

Ipak, grčka meteorološka služba rekla je da će bi se nebo trebalo početi razvedravati već sutra.

Prema kraju mjeseca, prema projekcijama COPERNICUS-a, i u Hrvatsku bi ponovno mogla stići ova nepopularna meteorološka pojava. Podsjetimo, saharski pijesak posljednji put naše je krajeve poharao početkom travnja kada je kvaliteta zraka bila izuzetno loša na mjernoj postaju u Kutini, zagrebačkoj Mirogojskoj cesti, Osijeku, Sisku, Slavonskom Brodu i Zoljanu. U drugoj mjernoj postaji u Kutini i Osijeku je kvaliteta zraka vrlo loša, baš kao i u Pavekima, Urinju i Zagrebu. Do ovako loše ocjene došlo je zbog velike količine lebdećih čestica (PM 2.5 i PM 10) u koje spada i saharski pijesak.

image
Costas Baltas/Anadolu Via Afp
image
Costas Baltas/Anadolu Via Afp
image
Costas Baltas/Anadolu Via Afp
image
Giorgos Arapekos/Nurphoto Via Afp
image
Costas Baltas/Anadolu Via Afp
image
Costas Baltas/Anadolu Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:11