StoryEditorOCM
Svijetvatreni odgovor

Brutalna reakcija na pokolj palestinskih civila u Rafahu: zapaljena ambasada Izraela u Meksiku

Piše damir pilić
30. svibnja 2024. - 23:09

Kako javljaju svjetski mediji, u noći s utorka na srijedu propalestinski prosvjednici u Mexico Cityju zapalili su izraelsko veleposlanstvo, smješteno u četvrti Lomas de Chapultepec. Tome su prethodili višesatni sukobi prosvjednika sa snagama sigurnosti koje su pokušale zaštititi diplomatski kompleks.

Agencija AP je izvijestila da je u sukobima ozlijeđeno šest interventnih policajaca, a agencijske video snimke prikazuju požare koji bjesne ispred kompleksa veleposlanstva.

Ranije snimke pokazuju kako maskirani prosvjednici ljuljaju barikade od metalnih ograda koje okružuju diplomatski kompleks izraelskog veleposlanstva, želeći ih srušiti, te kako bacaju kamenje i druge predmete na interventnu policiju. Al Jazeera piše da je u prosvjedima sudjelovalo oko 200 ljudi, te da je policija uzvratila i upotrijebila suzavac protiv demonstranata.

Do opisanog incidenta je došlo tijekom protestne manifestacije „Hitna akcija za Rafah”, koju su meksički prosvjednici organizirali nakon nedavnog izraelskog napada na izbjeglički kamp u Rafahu - gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem se stotine tisuća palestinskih civila sklonilo od rata Izraela i Hamasa – kada je u zapaljenim šatorima izgorjelo oko 45 Palestinaca i ranjeno njih još 200, što je izazvalo međunarodni bijes.

U tom smislu, meksički prosvjednici su očito ciljano zapalili izraelsku ambasadu, namjerno koristeći istu „vatrenu metodu” od koje su stradali palestinski civili u Rafahu. S tom razlikom da u ovom slučaju nitko nije smrtno stradao, barem prema dosadašnjim izvještajima.

image

Rafah

Eyad Baba/Afp

U širem kontekstu, do demonstracija u Mexico Cityju došlo je nakon što je Meksiko podnio deklaraciju o intervenciji Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u prilog tužbi Južne Afrike kojom se Izrael optužuje za genocid nad Palestincima u Gazi.

Podsjetimo, ICJ je u petak 24. svibnja velikom većinom glasova (13 prema dva) donio odluku da židovska država mora „odmah zaustaviti svoju vojnu ofenzivu i bilo koju drugu akciju u pokrajini Rafah koja palestinskoj skupini u Gazi može nametnuti takve uvjete života koji bi mogli dovesti do njezinog potpunog ili djelomičnog fizičkog uništenja”.

Međutim, dva dana kasnije, u nedjelju 26. svibnja, izraelski ministar obrane Yoav Gallant poručio je da IDF namjerava nastaviti s ofenzivom u Rafahu kako bi uništio Hamas i oslobodio sve taoce koje je palestinska militantna skupina otela u oružanom napadu na Izrael 7. listopada prošle godine. Istog dana došlo je do opisanog zločina nad palestinskim civilima u Rafahu, što je posljedično dovelo do demonstracija u Mexico Cityju i paljenja izraelske ambasade.

Kao što je poznato, Izrael negira optužbe za genocid i tvrdi da su njegove operacije u Gazi u potpunosti u skladu s presudom ICJ-a, odnosno da izraelska vojska „maksimalno pazi” na palestinske civile. Za nedjeljni pokolj u Rafahu IDF tvrdi da je uzrokovan šrapnelima bombi koje su pogodile spremnike goriva u izbjegličkom kampu, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu je smrt palestinskih civila opisao kao „tragičnu pogrešku”.

Nažalost, s obzirom da se takve „tragične pogreške” izraelskoj vojsci u Gazi događaju praktično na dnevnoj bazi – što je dovelo do ogromnog broja žrtava među palestinskim civilima, osobito među djecom i ženama - analitičari strahuju da bi ovaj atak na izraelsku ambasadu u Mexico Cityju mogao potaknuti val sličnih osvetničkih napada na izraelske institucije širom svijeta i probuditi avet antisemitizma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 03:22