StoryEditor
Svijetnovi predsjednik

Biden službeno predstavio svoje prve suradnike i poručio: Amerika se vraća, spremna je voditi svijet, a ne se od njega odmicati

24. studenog 2020. - 21:14
US President-elect Joe Biden speaks during a cabinet announcement event in Wilmington, Delaware, on November 24, 2020. - US President-elect Joe Biden introduced November 24, 2020 a seasoned national security team he said was prepared to resume US leadership of the world after the departure of President Donald Trump. ”It's a team that will keep our country and our people safe and secure,” Biden said, introducing his picks for secretary of state, national security advisor, intelligence chief, and other key cabinet jobs”It's a team that reflects the fact that America is back. Ready to lead the world, not retreat from it,” Biden said. (Photo by CHANDAN KHANNA/AFP)Chandan Khanna

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u utorak je, u trenutku kada prijenos vlasti hvata ritam, službeno predstavio prve osobe u svojoj budućoj administraciji i predstavio svoju viziju vanjske politike u kojoj SAD preuzima globalno vodstvo.

Biden je rekao da će njegov odabir Antonyja Blinkena za državnog tajnika obnoviti moral i povjerenje u američki State Department, zadužen za diplomatske odnose zemlje.

Njegov tim, kako je kazao, utjelovljuje njegovo temeljno uvjerenje da je "Amerika najjača kada surađuje sa saveznicima".

"Taj tim odražava činjenice da se Amerika vraća, da je spremna voditi svijet, a ne se od njega odmicati", kazao je Biden u Wilmingtonu u Delawareu.

Rekao je da je pozitivno osupnut pozivima svjetskih čelnika "koliko se raduju što SAD ponovo preuzima svoju povijesnu ulogu globalnog lidera, kako preko Pacifika tako i preko Atlantika, diljem svijeta".

U Bidenovom timu je i bivši državni tajnik John Kerry koji će biti posebni predsjednički izaslanik za klimatska pitanja, a sjedit će i u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Biden se namjerava ponovno pridružiti Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama. 

John Kerry pozvao je u Wilmingtonu međunarodnu zajednicu na veću ambiciju u borbi protiv klimatskih promjena što je prioritet izabranog predsjednika.

Pariški mirovni sporazum o klimi potpisan 2015. "sam nije dovoljan", rekao je Kerry, pozivajući sudionike UN-ove konferencije COP26 u studenom u 2021. u Glasgowu da "imaju više zajedničke ambicije ili nećemo svi zajedno uspjeti".

Linda Thomas-Greenfield će obnašati dužnost veleposlanice u UN-u, a Jake Sullivan je novi savjetnik za nacionalnu sigurnost
Ona je rekla da se "Amerika vratila, multilateralizam se vratio, diplomacija se vratila". Obećala je zapokret od izolacionizma predsjednika Trumpa.

Antony Blinken se danas također oglasio iz Wilmingtona i pozvao na međunarodnu suradnju kako bi se "riješili svjetski problemi".

"Ne možemo sami rješavati probleme u svijetu, moramo raditi s ostalim zemljama", rekao je Blinken.

Avril Haines, ukoliko bude potvrđena u Senatu, postat će direktorica nacionalne obavještajne službe, a time i prva žena na toj dužnosti, dok će Alejandro Mayorkas doći na čelo ministarstva domovinske sigurnosti. On će biti prva osoba latino porijekla na toj poziciji, koja nadgleda ključne agencije za provođenje zakona i imigraciju.

Predsjednik Donald Trump je pristao da proces prijenosa vlasti započne, iako i dalje odbija priznati poraz, no Biden sada ima pristup milijunima dolara u fondovima, povjerljivim obavještajnim brifinzima te  ključnim vladinim kontaktima u državnim agencijama kako bi propisno preuzeo predsjedničku dužnost 20.  siječnja.

Veliki broj imenovanih u novu administraciju su Bidenovi kolege iz administracije predsjednika Baracka Obame.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 11:19