StoryEditorOCM
Svijetključna podrška

Biden prelomio: Amerika podupire zajedničko obučavanje ukrajinskih pilota na borbenim zrakoplovima F-16

Piše hina
19. svibnja 2023. - 23:41

Američki predsjednik Joe Biden rekao je čelnicima zemalja članica G7 u petak da Washington podupire zajedničku obuku ukrajinskih pilota na zrakoplovima F-16, rekli su viši američki dužnosnici, što je značajna podrška u trenutku kad Kijev nastoji ojačati svoju zračnu moć protiv Rusije.

Obuka na američkim borbenim avionima odvijat će se u Europi i trajat će mjesecima, rekao je dužnosnik. Američki dužnosnici su procijenili da je najkraće vrijeme potrebno za obuku i dostavu F-16 zrakoplova 18 mjeseci.

"Kako obuka bude trajala tijekom nadolazećih mjeseci, naša koalicija zemalja koje sudjeluju u tim nastojanjima odlučit će kad će zrakoplovi zapravo biti dostavljeni, koliko će ih biti dostavljeno i tko će ih dostaviti", rekao je dužnosnik.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da će Velika Britanija raditi s Nizozemskom, Belgijom i Danskom "da Ukrajina dobije borbenu zračnu sposobnost koju treba". Danski ministar obrane je rekao da je spreman podržati obuku.

SAD se nada da će u idućim tjednima započeti trening na četvrtoj generaciji borbenih zrakoplova uključujući i F-16.

image
/Shutterstock

Ukrajina traži zrakoplove proizvođača Lockheed Martina u trenutku najvećeg napredovanja u nekoliko mjeseci protiv okupacijske ruske vojske.

Ukrajina, koja ne posjeduje borbene avione zapadne proizvodnje, kaže da su F-16 daleko učinkovitiji nego zrakoplovi sovjetske proizvodnje koje još uvijek koristi. Poljska i Slovačka su Kijevu donirale 27 MiGova-29.

Zapadne vlade bile su oprezne da ne pošalju previše opreme Ukrajini i tako smanje vlastite vojne sposobnosti. Također su izbjegavale slanje bilo kakvog naoružanja kojim bi se mogle gađati mete duboko u ruskom teritoriju, što bi Moskvi dalo razlog da napadne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:55