StoryEditor
Svijeti migranti problem

Biden i Obrador potvrdili dobre odnose Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, zajednički će raditi na suzbijanju pandemije koronavirusa

Piše Hina
2. ožujka 2021. - 07:08
AFP

Američki predsjednik Joe Biden i njegov meksički pandan Andreas Manuel Lopez Obrador potvrdili su partnerstvo između dviju zemalja naglasivši zajednički rad na suzbijanju pandemije Covida-19 i migracija.

Dva predsjednika potvrdila su trajno partnerstvo između tih zemalja, „temeljeno na međusobnom poštovanju i izvanrednoj vezi s obiteljima i prijateljima“.

„Oba su se čelnika obvezala na zajednički rad u suzbijanju pandemije Covida-19, jačanju gospodarske suradnje i istraživanju područja suradnje po pitanju klimatskih promjena. Također su potvrdili važnost borbe protiv korupcije i sigurnosne suradnje“, stoji u priopćenju.

Biden i Lopez Obrador dogovorili su se da će „produbiti suradnju po pitanju odgovora na pandemiju, uključujući povećanje sposobnosti javnog zdravstva, razmjenu informacija i razvoj graničnih politika“.

Prije početka sastanka, Biden je rekao da će razgovarati o mogućnosti dijeljenja dijela  opskrbe američkim cjepivom s Meksikom, iako to nije spomenuto u zajedničkom priopćenju.

„Predsjednik je jasno dao do znanja da je usredotočen na to da cjepiva budu dostupna svim Amerikancima. To je naš fokus“, rekla je ranije tajnica Bijele kuće Jen Psaki dodajući kako dijeljenje cjepiva nije dio planova.

Čelnici su se također složili da će surađivati u zajedničkim naporima kako bi se „otkrili temeljni uzroci regionalnih migracija, poboljšalo upravljanje migracijama i razvili pravni putovi za migracije“.

Američki ministar nacionalne sigurnosti Alejandro Mayorkas rekao je da SAD radi na obnovi cijelog američkog imigracijskog sustava, no nije bilo spomena o procesuiranju migranata na južnoj granici SAD-a.

Administracija je posebno usredotočena na ponovno spajanje maloljetnika bez pratnje s članovima njihovih obitelji, bilo u SAD-u ili u zemlji podrijetla. Mayorkas je rekao da više neće protjerivati djecu u Meksiko.

Bivši predsjednik Donald Trump našao se na udaru kritika zbog politike odvajanja djece na američkoj granici s Meksikom, zbog koje su djeca odvajana od roditelja i držana u pritvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2021 17:34