Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
SvijetCrvena linija

Ako je pogled na oboljele na respiratoru potresan, ovaj je jednako zastrašujuć: pogledajte kako se medicinske sestre opremaju za ulaz među zaražene

Piše PSD
26. ožujka 2020. - 16:01
Ed Jones/AFP

Ekipa BBC-ja zavirila je Odjel za intenzivnu njegu bolnice u Seoulu Južnoj Koreji, u kojemu su smješteni pacijenti koji boluju od bolesti COVID-19. Snimka koju su objavili danas pokazuje kako se medicinske sestre pripremaju za ulazak među zaražene koronavirusom.

Koliko god pogled na one koji ne mogu disati bez "pomoćnih pluća" u obliku respiratora bio zastrašujuć, ovaj je makar podjednako potresan.

Od glave do pete umotane u zaštitnu opremu i sa sistemom koji im pruža tu mogućnost da dišu samo unutar njega, sve dok na leđima nose ekstremno težak aparat, ove hrabre žene u isto vrijeme skrbe o pacijentima. Njima je pak potrebna konstantna opskrba lijekovima i tekućinom. 

Najteže je, kažu, kroz opremu čuti što im pacijent govori, ako je to u stanju. Komunikacija je gotovo nemoguća, a nakon smjene medicinske su sestre natopljene znojem.

U bolnici postoji i crvena linija koja se ne smije prijeći. Ona signalizira da ste zašli na moguće kontaminirano područje, a jednom kad ste ju prešli, morate na temeljitu dezinfekciju. Proces je to koji ove medicinske sestre, kao i liječnici u smjeni, koja traje po dva sata bez pauze, obave više puta. 

Rade najčešće u paru, jer pacijente je potrebno preokretati kako pritisak na pluća ne bi bio prevelik. 

- Teško je, naravno, i bojimo se. No jednom kad osvijestimo da su ti ljudi naši pacijenti, sve nekako dolazi prirodno, kažu ove medicinske radnice na prvoj liniji liječenja od zaraze.

#KORONAVIRUS#COVID 19#JUžNA KOREJA

Izdvojeno