StoryEditorOCM
Regijaglavne poruke

Završio je Prvi svesrpski sabor, Vučić govorio o pravoslavcima u Hrvatskoj, Dodik opet provocirao. Javio im se i Lavrov

Piše Robert Bajruši/ JL
9. lipnja 2024. - 00:15

"U Hrvatskoj imate 20.000 Hrvata pravoslavne vjere. Zabranjuju predsjedniku Srbije da posjeti Jasenovac. Zamislite da ne možete da posjetite, da to bude zatvoreno mjesto, i svi šute. Zbog toga ćemo graditi i završiti što je moguće prije i brže i Donju gradinu i Beograd (muzeje o jasenovačkim žrtvama, nap. a.). Bit će uz Savu, Sava nam je leševe donosila, da svi vide kakvo je bilo stradanje srpskog naroda", dio je dugačkog govora Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, na subotnjem Prvom svesrpskom saboru pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", koji je održan u Beogradu, piše Jutarnji list.

Iza svega stoje Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, uz koje je bio patrijarh Porfirije te dužnosnici najviših institucija Republike Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici Srba iz regije. Koliko se moglo primijetiti, među njima je bilo dosta srpskih političara iz BiH, Crne Gore, Makedonije, ali ne i iz Hrvatske. Na skupu je donesena "Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda". U najmanju ruku dvosmislen je naziv deklaracije u dijelu u kojem se spominje zajednička budućnost srpskog naroda jer je to jasna aluzija na pojam "srpski svet".

image
Pedja Milosavljević/Cropix

Svesrpski sabor održan je u trenutku pojačane retorike vlasti o "ugroženosti srpskog naroda" zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, čemu su se protivili Beograd i Banja Luka. Srbija je lobirala protiv usvajanja rezolucije, jer Vučićev režim unatoč presudama međunarodnih sudova ne priznaje genocid u Srebrenici, nego koristi kvalifikaciju "strašan zločin".

Bilo je vrlo zanimljivih poruka. Tako je Milan Knežević, predsjednik Skupštine Crne Gore, rekao: "Poslao bih i poruku svom narodu da digne glavu gore, bude ponosan i da zna da naše bitke tek počinju i da je ovo poruka srpskog jedinstva koja govori da smo kao nekada svi zajedno se suprotstavljali raznim imperijama i sada smo svi zajedno pred izazovima". Milorad Dodik najprije je nahvalio Vučića kao "svjetskog državnika", a potom se vratio na svoju omiljenu temu odcjepljenja Republike Srpske iz sastava BiH. Doduše, nije to rekao direktno, nego ovako:

"Mi u Republici Srpskoj smatramo da BiH ne može da nastavi s kršenjem Daytona i stranom intervencijom i mislimo da je bolje da živimo kao dobri susjedi sa svojim pravima, političko-teritorijalnim subjektima nego da budemo stalno posvađani", provocirao je Dodik.

image
Pedja Milosavljević/Cropix

Iz Moskve se porukom podrške Srbima javio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov. On je sudionicima Svesrpskog sabora napisao da su Srbi i Rusi pružali rame uz rame otpor neprijateljima i osvajačima i zajedno gradili miran život. "Zato Zapad pokušava kazniti Srbe, lišiti ih slobode, oduzeti njihova iskonska ognjišta, natjerati da odustanu od prava na vlastito mišljenje i nezavisnu politiku, rastaviti i rasturiti", poručio je Lavrov.

image
Pedja Milosavljević/Cropix

Iz Sarajeva je stigla dijametralno drukčija reakcija: Vučićeva politika prema BiH može se opisati kao diplomacija dvostrukih mjerila. Srbija formalno priznaje BiH kao suverenu državu, ali istovremeno održava posebne veze s RS-om, što je protivno ustaljenim diplomatskim praksama. Ovakvo dvostruko ponašanje dodatno komplicira političku situaciju u regiji i šalje pogrešnu poruku međunarodnoj zajednici.

Proeuropska oporba također je bojkotirala svesrpsko okupljanje kao "skup koji nije nacionalno okupljanje nego velika zloupotreba s ciljem da skrene pažnju s problema, grešaka i pljačke koja se događa". "To je svetkovina koju pravi diktator Vučić i njegov prijatelj Dodik, bez iskrene želje da narodu u Republici srpskoj bude bolje", objavili su zastupnici Zeleno-lijevog fronta i Ekološkog ustanka u Skupštini Srbije.

image
Pedja Milosavljević/Cropix

Situaciju u današnjoj Srbiji precizno je opisao španjolski portal El Diario u reportaži koja je objavljena u petak: "Čim izađete iz beogradske zračne luke, veliki grafit na mostu pozdravlja sve putnike na putu prema centru: ‘Kosovo je Srbija‘. Dok izlaze iz grada, još jedan grafit s druge strane mosta oprašta se od putnika: ‘Zapamtite, Kosovo je Srbija‘. Scena se ponavlja po cijelom gradu i na najreprezentativnijim točkama. U ogromnoj zgradi Ministarstva vanjskih poslova duž cijele ulice proteže se transparent: ‘Kosovo i Mitrovica, uvijek Srbija; nikad Albanija‘". Tako pišu Španjolci uz zaključak koji glasi: "Dok populistički vođa Aleksandar Vučić agitira nacionalistički diskurs protiv Kosova, on državu vodi u autoritarno lutanje pred samozadovoljstvom EU čiji je prioritet stabilnost u regiji", piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 00:16