StoryEditorOCM
RegijaGRAĐANI UZNEMIRENI

U Srbiji zabilježen val nasilja, tuku se, vade noževe, nevjesta ubila svekrvu... Kriminolog otkrio što se to događa

Piše Vijesti sd
1. lipnja 2024. - 17:03

U Srbiji je u posljednjih desetak dana zabilježeno nekoliko slučajeva nasilja koji su uznemirili brojne građane. Susjed je napao supružnike u Leskovcu, grupa mladića u Novom Pazaru nasrnula je na učenika, a u Nišu je majka nožem napala kćer (6) i posjekla je tri puta po leđima, piše Nova.rs. U Beogradu je dječak pogođen iz zračne puške u Sarajevskoj ulici. U subotu se dogodio i napad na liječnicu S. D. (39) koju su zajedno sa suprugom pretukli djelatnici osiguranja poznatog beogradskog kafića na Novom Beogradu.

Tijekom vikenda bilo je brojnih sukoba među mladima, navodi Nova.rs, korišteni su i noževi, a nasilje je kulminiralo u nedjelju ubojstvom Đorđa Mijatovića (37), brata potpredsjednice Vlade Federacije BiH i ministrice razvoja i poduzetništva, Vojina Mijatović. Pretukla su ga dvojica maloljetnika F.B (16) i N.Z. (17). Zadobio je teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo. Početkom tjedna muškarac iz Bogotića nožem je izbo oca i majku nakon svađe, a na Karaburmi je vlasnik kafića ranio muškarca. U utorak se dogodilo stravično ubojstvo u Sjenici gdje je L. A. A. (39) ubila svekrvu nožem.

U prethodnih nekoliko dana dogodila se još jedna pucnjava iz zračne puške, a ranjena je 15-godišnja djevojčica na Kalemegdanu. Jedan mladić je pretučen na splavu, dok je drugog (18) grupa tinejdžera prebila na Cvjetnom trgu i izbila mu zube. Krajem tjedna dogodio se i napad na novinara Radara Vuka Cvijića, koga je iz čista mira na ulici udario direktor “Srpskog telegrafa” Milan Lađević.

Stječe se dojam da nikada više nasilja nije bilo na ulicama, a kriminolog Dobrivoje Radovanović za Nova.rs ističe da dok šutimo i okrećemo glavu na drugu stranu – nasilje prolazi i raste. Objašnjava da nema opravdanja za nekorištenje ovlasti državnih organa, nepostupanje i neizricanje mjera. Kaže da su dugo na nasilje gledali kao na nešto normalno, a nasilnike i kriminalce nazivali su opasnim momcima, dok su institucije u međuvremenu izgubile autoritet i značaj.

"Naši pravosudni sistemi reagiraju retroaktivno, prvo se nešto dogodi pa imamo reakciju, ali određene službe mogu reagirati, na njih treba apelirati, one mogu preventivno odlučivati", kaže Radovanović.

Smatra da su za sprječavanje nasilja na razini društva potrebne su jake socijalne službe.

"Statistika o nasilju u društvu pokazuje da ona određeni period raste, pa stagnira ili pada, pa opet raste. Nasilje nikada ne ide kao ravna linija. Hoće li porasti ili početi padati često ovisi o okolnostima koje ne možemo kontrolirati. No, postoje čimbenici koji potiču taj rast. Ne postoji sfera života u kojoj ne vlada nasilje i agresivno ponašanje, a razlozi su siromaštvo, beznađe, strah, propaganda koju provode pripadnici navijačkih ili kriminalnih skupina", kaže bivši ravnatelj Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i dodaje:

“Imamo čimbenike koji konstantno utječu na porast nasilja, koji su vrlo jaki kao opća etiologija nasilja. To su maloljetničke skupine koje čine kaznena djela, subkultura nasilja gdje vlada korupcija i primitivizam, a četvrto je politika. Također, nasilje koje je svakodnevno prisutno na nacionalnim frekvencijama, ali i korištenje kriminalnih organizacija i navijačkih skupina, jer je poznato da je politika u Srbiji koristila te skupine, zatim prepucavanja putem sredstava javnog informiranja. Sve su to faktori koji utječu na porast nasilja", kaže kriminolog.

Nasilje je nemoguće zaustaviti, ali je moguće kontrolirati događaje, kaže Radovanović. Ističe da svi oblici nasilja moraju biti kažnjeni i ne može se djelomično kažnjavati određena vrsta nasilja ili pojedinci.

"Pravosudni sustav ili sigurnosna tijela ne mogu tolerirati i njegovati jednu vrstu nasilja, a sankcionirati je u drugim društvenim krugovima. Ako se to ne uzme u obzir, može doći do građanskog rata”, ističe sugovornik za Nova.rs.

Radovanović kaže da nema nasilja bez agresivnosti kao osobine ličnosti, te su potrebne mjere prevencije kako bi se ta agresivnost i ljutnja smanjila, posebno kod mladih.

Također, Radovanović navodi i da mediji moraju pažljiviji informirati o nasilju u zajednici, jer se često prelazi granica, te se slike nasilja čitateljima i gledateljima nameću kao normalna stvar.

“Svijet se razvija u smjeru da mediji imaju veliki utjecaj na svijest ljudi, roditelji postaju nemoćni, institucije ponekad ne rade dobro svoj posao i onda imamo takvih slučajeva. Svakako je uzrok problema mnogo kompleksniji, a to su narušeni društveni odnosi”, zaključio je Radovanović za Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 20:17