StoryEditorOCM
Regijasporna pošiljka

U BiH zabranjen uvoz popularnog napitka: utvrđeno da deklaracija nije ispravna, ne navode se sastojci štetni za zdravlje

Piše Vijesti SD
30. studenog 2023. - 18:34

Danas je Federalna sanitarna inspekcija u BiH zabranila uvoz pošiljke od 1.596 komada Prime Ice Pop Hydration porijeklom iz Velike Britanije zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz, piše Klix.ba.

Konkretno, zabrana se odnosi na piće Prime Ice Pop Hydration, s obzirom da se na tržištu mogu pronaći i drugi okusi.

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom prehrambenih proizvoda i hrane čije se carinjenje obavlja u MC Rajlovac – Sarajevo, uzeti su uzorci kontroliranog proizvoda čijom je laboratorijskom analizom utvrđeno da sadržaj proizvoda ne odgovara na informacije koje se daju krajnjem potrošaču, uključujući podatke na deklaraciji i informacije u vezi s izbjegavanjem konzumacije pojedinih sastojaka koji štetno utječu na zdravlje ljudi.

Nadalje, utvrđeno je da je uzorak nepotpuno i nepravilno deklariran, što je suprotno članku 6. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i predmeta opće uporabe (‘Službeni list SFRJ‘, broj: 53/1991) i 12., 13., 18. i 20. Zakona o hrani, te se kao takva pošiljka ne može uvoziti niti stavljati u promet. Također ispitani uzorak Prime Ice Pop Hydration 500 ml ne odgovara članku 15. točki 1. i Članak 17. Uredbe o informiranju potrošača o hrani (‘Službeni glasnik BiH‘, broj 68/13)", navode iz federalne inspekcije.

Iz tog razloga zabranjuje se uvoz kontrolirane pošiljke, te se nalaže da se ista vrati pošiljatelju, odnosno da se uništi na propisani način u slučaju da povrat nije moguć, piše Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 11:16