StoryEditorOCM
Regijajasna poruka

Trumpov sin došao u Beograd i na večeri okupio birane ljude; Analitičar upozorava: Riskantan potez Vučića. To se ne radi

Piše T.F./JL
24. rujna 2024. - 23:44

Donald Trump Jr., sin republikanskog kandidata na američkim predsjedničkim izborima Donalda Trumpa, doputovao je u Beograd gdje je organizirao večeru za skupinu tamošnjih biznismena, javlja Nova.rs.

Nova.rs piše da je to još jedan dokaz da se Srbija svrstala na Trumpovu stranu.

- Ta otvorena podrška ima kontinuitet. Traje dosta dugo. Samo se sjetimo kako je Trumpov zet Jared Kushner nedavno dobio multimilijunski posao sa bivšom zgradu nekadašnjeg Generalštaba JNA. Ovdje se jednostavno očekuje da se politička naklonost Donalda Trumpa osigura preko investicija u njemu bliske ljude, sina i zeta. Imajući u vidu stupanj Trumpove narcisoidnosti, on bi to, ako pobijedi na izborima za predsjednika SAD-a, mogao cijeniti, kaže vanjskopolitički analitičar Boško Jakšić.

Ipak, to je riskantan potez ako na izborima pobijedi Kamala Harris, ovakvo što bi Srbiju moglo skupo koštati, smatra Jakšić.

‘U svakom slučaju, pametna diplomacija ne podrazumijeva tako rizične poteze ukoliko se ne zna rezultat‘, napominje analitičar.

image
Elvis Barukcic/Afp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na prvim izborima na kojima je Trump bio kandidat podržao Hillary Clinton, no brzo nakon toga je pokazao naklonost prema Trumpu pa ga je čak i pozvao u posjet Srbiji. Svjetski su mediji pisali i da je Vučić jedini svjetski političar koji je podržao Trumpa tijekom masovnih demonstracija protiv rasizma u SAD-u.

Na kraju Trumpova mandata je Vučić potpisao Washingtonski sporazum, čime je veleposlanstvo Srbije premjestio iz Tel Aviva u Jeruzalem, diverzificirao opskrbu plinom i zabranio uvoz 5G tehnologije iz Kine, čime je izazvao ljutnju mnogih. Od Bijele kuće je tada zauzvrat na poklon dobio olovku.

Nova.rs piše da je bitno spomenuti i bivšeg posebnog izaslanika američkog predsjednika za pregovore između Srbije i Kosova, Richarda Grenella. On je često javno pokazivao bliskost s predstavnicima vlasti u Srbiji, a čak se morao i braniti od navoda da ga plaćaju srpske vlasti.

Kako piše Jutarnji list, Trumpov je sin Donald Trump Jr. aktivno sudjelovao i u njegovoj predsjedničkoj kampanji 2016. i 2020. godine, glasno je promovirao teorije zavjere o ukradenim izborima 2020., a razmatralo se i da ga se optuži za poticanje nasilnog napada na Kapitol u siječnju 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 23:50