StoryEditor
Regijaistup humanitarke

Sonja Biserko: ‘Srpski nacionalisti priželjkuju ruski scenarij, nadaju se pripajanju kosovskog teritorija. Oni se nalaze u šizofrenoj situaciji!‘

Piše PSD
11. kolovoza 2022. - 20:01

Ukrajina se bori za svoj opstanak i cjelovitost svoga teritorija, i priznanje Kosova sigurno nije među njenim prioritetima. Osim toga, priznanje Kosova predstavljalo bi argument i opravdanje za Rusiju, odnosno njezinu okupaciju Donjecka i Luganska i njihovo priznanje kao nezavisnih republika, kaže za Danas.rs Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ona je komentirala prijedlog Aleksija Gončarenka, ukrajinskog zastupnika i potpredsjednika Odbora za migracije, izbjeglice i raseljene, o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Gončarenko je taj prijedlog predao Skupštini Ukrajine, a kako je objasnio, Volodimir Zelenski ima većinu u ukrajinskom parlamentu te će njegova riječ biti konačna i ključna.

Također, dodao je on, iz razgovora koje je vodio sa poslanicima, misli da mnogi od njih podržavaju takvu rezoluciju. 

- Najvažnija je pozicija predsjednika jer on ima većinu u parlamentu. U privatnim raspravama, jer se Skupština nije sastajala otkako sam podnio ovu rezoluciju, mnogi joj poslanici daju podršku - precizirao je Gončarenko.

- Rusija se od početka rata u Ukrajini upravo i poziva na slučaj Kosova i time opravdava i prisvajanje Krima i priznavanje otcijepljenih dijelova ukrajinskog teritorija. Pozivanje na kosovski presedan Srbija je to doživjela kao izdaju jer je Rusija jedina garancija da se pitanje Kosova drži otvorenim u Savjetu sigurnosti - kaže Biserko.

Kako dodaje, ruski ambasador Aleksandar Bočan Harčenko je brzo reagirao, tvrdeći da Rusija nije odustala od podrške Srbiji kad je riječ o Kosovu, a isto ponavljaju i ostali ruski službenici.

- Srbija se nalazi u šizofrenoj situaciji. S jedne strane podržava cjelovitost Ukrajine zbog Kosova, a s druge, podržava Rusiju i nada se njezinoj pobjedi (atmosfera koja prevladava u elitama i društvu), koja bi navodno promijenila i njezin geostrateški položaj - ističe naša sugovornica.

To bi značilo, kako se nacionalisti nadaju, zaključuje ona, isti scenarij kao ruski, odnosno pripajanje srpskih teritorija zbog ugroženosti Srba u svim susjednim zemljama, piše Danas

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 07:15