StoryEditorOCM
Regijaistina o porijeklu

Slavni redatelj Kusturica otkrio zašto je promijenio vjeru i kako je postao Nemanja: ‘Nisam preobraćen, samo sam kršten‘

Piše vijesti sd
2. lipnja 2024. - 08:48

Poznati srpski redatelj i scenarist Emir Kusturica poznat je u cijelom svijetu zahvaljujući svojim filmovima, a u regiji i zbog jedne osobne odluke - promjene vjere, piše Kurir.rs.

Kusturica se 2005. godine krstio u pravoslavnom manastiru Savina, nedaleko od Herceg Novog i uzeo ima Nemanja. 

- Nisam preobraćen, samo sam kršten. Moja su predviđanja da smo mi kršćani pred izumiranjem - kazao je redatelj. 

Naglasio je da su njegovi preci morali prihvatiti islam kako bi preživjeli jer su u to vrijeme Turci vladali tim prostorima. Proučavao je mnoge knjige sa željom da sazna pravu istinu o svom porijeklu, te je nakon godina i godina istraživanja utvrdio da je njegova obitelj srpska. Istaknuo je kako mu je važno da se kada umre zna tko je zapravo bio.

Kusturica je mnogo puta istaknuo da je njegov otac Murat bio ateista, a izjašnjavao se kao Srbin. 

- To je bila moja odluka koju sam donio kada sam shvatio da je nemoguće biti Jugoslaven. Moja ideja krštenja je bila više socijalnog porijekla, jer je moje shvaćanje religije bilo uspostavljeno više na nivou kulture religioznosti, tako da mi pripadanje tradiciji nije teško palo - objasnio je Kusturica, piše Kurir.rs.

Govoreći o svojim precima, istaknuo je da je njegova obitelj djelomično preobraćena u islam, "ali su i dalje prakticirali pravoslavlje". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 04:22