StoryEditor
Regijaiz dana u dan

Poznata dramaturginja koja često gostuje u Hrvatskoj objavila da je pozitivna na koronavirus i opisala svoje iskustvo: Ne raznosite ovo zlo!

Piše Zoran Šagolj
25. ožujka 2020. - 08:49
Biljana Srbljanović (u sredini)Dragan Antonić/Hanza media

Beogradska dramaturginja Biljana Srbljanović, koja često gostuje i u Hrvatskoj, zarazila se koronavirusom. To je objavila na svom Facebook profilu, kao i simptome koje je prethodno osjećala.

- 11. ožujka sam bila sa prijateljem i kolegom u tvornici gdje radimo spomenik Zoranu Đinđiću. Imala sam rukavice i masku, pa sam je ipak malo skidala. Išli smo autom do i od Novog Sada. Pazili smo se, stajali na razmaku, smijali se mojoj paranoji. Moj prijatelj nije imao nikakve simptome, ja sam kašljala kao magarica, ali ja već mjesecima kašljem: od cigareta, od alergije na pseću dlaku, od histerije.

- 14. ožujka mi prijatelj javlja da ima malu temperaturu, ali da liječnik kaže da je od pijeska u bubregu. Ja tada i dalje nemam nikakvih simptoma. Prethodno sam, stjecajem okolnosti, već krenula raditi od kuće, kao i svi moji suradnici.

- 15. ožujka prijatelj javlja da temperature više nema. Ja i dalje sjedim kod kuće, osim što sam otišla do kazališta, koje je prazno i zaključano, da uzmem stvari. Imala sam rukavice i masku. Išla sam i u banku, rukavice i masku na licu, obrisala sam osobnu iskaznicu sredstvom za dezinfekciju prije nego što sam je pružila bankarici, rekla sam joj to. Onda sam otišla pravo kući. Od tada više nisam izlazila.

- Idućih dana mom prijatelju je sve gore. Kulminacija je 18. ožujka, kada ga s obostranom upalom pluća noću hitno primaju na infektivnu, rade test i pozitivan je na koronavirus. Svo vrijeme su ga telefonski pratili liječnici, vadio je krv prema njihovom nalogu, zaštićen.

- 19. ožujka meni kreću full simptomi: niska temperatura, teško disanje, malaksalost kakva se ne da opisati, jedva ustajem iz kreveta. Ne mogu jesti, nije mi bistra glava, ne vidim izoštreno. Do tada smo imali kućnu izolaciju muž i ja, sada on, kao negativan, prelazi u drugi stan, i dalje pod izolacijom totalnom. Ja sam pozitivna, odlazim u bolnicu. Snimaju mi pluća, daju kisik, vade krv, određuju terapiju, malo se izmolimo međusobno da mi je bolje da sam u karanteni kod kuće. Njima neću zauzeti dragocjeni krevet, a odgovorna sam i doslovno se ne mičem iz jedne jedine sobe i kupatila, iako sam potpuno sama u kući. Sve mi stiže do vrata.

- Moj prijatelj je od jučer na intenzivnoj njezi i teško je. Ja sam kao u nekom napornom snu. Samo tonem. Ne boli me ništa, ne plačem, nije me strah. Prebrojala sam sve susrete i svima javila. Laknulo mi je kad sam shvatila da je nastavničko vijeće na faksu bilo dan prije mog izlaganja zarazi. Pazim na sebe i druge, svima sam pošteno rekla - detaljno je opisala Srbljanović i još dodala:

- Nije me sramota bolesti, ali se ipak kroz suze ispričavam. Žao mi je strašno ako sam nekog nesvjesno ugrozila. Pazite se ljudi, ne idite nikuda, ne raznosite ovo zlo. To je minimum koji kao društvena bića možete učiniti.

#KORONAVIRUS#BILJANA SRBLJANOVIĆ

Izdvojeno

05. srpanj 2020 14:18