StoryEditorOCM
Regijaradikalnije mjere

Organizatori prosvjeda ‘Srbija protiv nasilja‘ najavljuju zaoštravanje: ‘Razmatramo i blokade graničnih prijelaza!‘

Piše vijesti sd
3. srpnja 2023. - 14:31

Kopredsjednik srbijanske stranke Zajedno Nebojša Zelenović kao oblik daljnje radikalizacije prosvjeda “Srbija protiv nasilja” u Beogradu najavljuje mogućnost blokade obilaznica i graničnih prijelaza.

Prošlog petka blokiran je autoput kod Sava centra, u oba smjera. Jedna kolona vozila krenula je iz pravca Bubanj potoka, druga od Šimanovaca.

Usporenom vožnjom brzinom od 30 do 50 kilometara na sat vozila su praktično blokirala promet, da bi konačno kod Sava centra bio i u potpunosti obustavljen. Slična situacija zabilježena je u Novom Sadu, gde je blokiran autoput u smjeru ka Subotici. Predstavnici oporbe su u više navrata rekli da je policija za to vreme "hermetički zatvorila“ sve cestovne priključke, tako da građani koji su se željeli priključiti kolonama - to nisu mogli i učiniti, piše nova.rs.

image
Vesan Lalic/Anadolu Agency Via Afp

Govoreći o blokadi prošlog petka i o šetnji do zgrade televizije Pink u subotu, kopredsjednik Zajedno Nebojša Zelenović je  rekao kako postoji strategija i za daljnje prosvjede. U tom kontekstu, spomenuo je blokade obilaznica i graničnih prijelaza.

“Vjerujem da su blokade dobar put. Mi smo sad imali blokadu autoputa. Sljedeći put to možemo napraviti i na obilaznicama, možemo krenuti prema graničnim prijelazima. Spominjao je Vučić jučer da je to kazneno djelo. Evo, pošaljite mi kaznenu, da vidim kakvo je to kazneno djelo kad vozite usporeno na autoputu”, istakao je Zelenović.

U izjavi za nova.rs Zelenović potvrđuje izrečeno i kaže da je vrlo jasno da to mogu biti sledeće opcije organizatora.

“Predstavnici oporbe su u više navrata jasno rekli da će stati nasilje ili će stati sve. Moram ponovno kazati da nismo sretni zbog toga što smo zaustavili promet, ali mi se moramo boriti za ispunjenje zahtjeva prosvjeda. Ispričali smo se građanima Srbije zbog neugodnosti, ali smo ih i na vrijeme obavijestili tako da mogu preusmjeriti svoje kretanje. Pritom, moram napomenuti da je vlast na sve načine pokušala tu blokadu osujetiti, pa je policija blokirala sve ulaze na autoput i sprječavala građane koji su to željeli da nam se priključe”, navodi Zelenović, kako prenosi nova.rs.

Konačan plan za prosvjed najavljen za nedjelju bit će poznat u srijedu. 

image
Oliver Bunic/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:06