StoryEditorOCM
Regijaregija u suzama

Našli su ih ispod ruševina zagrljene, nisu uspjeli pobjeći... Jablanica obavijena tugom, spasitelji stižu sa svih strana

Piše Vijesti SD, Hina
6. listopada 2024. - 11:13

U poplavama koje su pogodile Hercegovinu živote je izgubilo 18 ljudi, cijele obitelji, susjedi, rodbina i poznanici…

Najveća nesreća, nažalost, pogodila je Donju Jablanicu, ali i selo Zlate.

Jedan od najpotresnijih prizora pronađen je ispod ruševina jedne obiteljske kuće, gdje su spasioci otkrili zagrljen par koji je očito čekao pomoć koja, nažalost, nije stigla na vrijeme.

Irmela i Jasmin Čilić preminuli su kako su i živjeli – zagrljeni.

Irmela i Jasmin Čilić, bračni par iz malog mjesta pogođenog razornim poplavama, nisu uspjeli pobjeći od vodene stihije koja je u noći katastrofe zahvatila njihovu zajednicu, piše Crna-Hronika

Prema izvještajima s terena, spasilačke ekipe su ih pronašle zajedno, čvrsto zagrljene, ispod ruševina koje su ostale iza poplave. Njihova posljednja zajednička gesta, u trenutku suočavanja s opasnošću, svjedoči o njihovoj ljubavi koja je trajala do posljednjeg daha.

image

Kamen iz kamenoloma koji je bio koban za mjesto i ljude

Nikola Brboleža/Cropix

Video iz Jablanice koji para srce: U poplavama poginula trudnica. Svekar u suzama: ‘Bila je s unukom, udarilo je drvo‘

Mještani se s tugom sjećaju Irmele i Jasmina, opisujući ih kao vedre i brižne ljude, uvijek spremne pomoći drugima.

Cijelo jedno mjesto nestalo je pod krinkom ljudskog i prirodnog faktora u noći koja je, naizgled, ličila na sve druge, bezbrižne noći njihova života.

Prijatelji se na Facebooku opraštaju od mladog bračnog para.

“Rode moj, krvi moja, Allah vas je sastavio iz ljubavi dok vas smrt ne rastavi. Došao je taj dan kada je smrt došla po vas, ali vas ni ona nije rastavila. I u smrt ste pred Gospodara svoga otišli zagrljeni puni ljubavi. Neka vam se Gospodar smiluje i upiše vas kao šehide. Da vam podari najljepše mjesto u Dženetu.”

 "Tugaaaa – Dragi Allah da im podari lijepi Džennet El Fatiha” piše, među ostalim, na Facebooku.

Početak listopada 2024. ostat će zapamćen kao jedan od onih početaka koje želimo zaboraviti, ali od tuge i bola ne možemo. Ostaje nam samo, da zajedno pokušamo pomoći onima kojima u ovom momentu trebamo svim snagama i raspoloživim sredstvima", piše Crna-Hronika.

Kako pomoći?

Žrtvama katastrofe u BiH može se pomoći pozivom na 0609011 (0.83 eura) ili uplatom mobilnim bankarstvom na donji barkod.

 

Na područje pogođeno poplavama i odronima u sjevernome dijelu Hercegovine u nedjelju stiže više desetaka spasilaca iz drugih zemalja, a tim HGSS-a od jučer je na terenu u potrazi za nestalima čiji se broj procjenjuje na između 10 i 15. 

"Ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) s psima za traganje sudjeluje u potrazi za nestalima na području Jablanice i Konjica", potvrdio je glasnogovornik Kriznog stožera Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Darko Juka.

Probili smo se do Jablanice, svatko je nekog izgubio, svjedočanstva su potresna: ‘Od kamenoloma je sve zlo poteklo!‘

Dodao je kako se očekuje dolazak više desetaka spasilaca iz drugih zemalja nakon što je Bosna i Hercegovina aktivirala Mehanizam civilne zaštite pod okriljem EU. Spasilački timovi stižu iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja. U Jablanici je za njih pripremljen smještaj s 200 ležaja. 

image

Očevici u nevjerici u Donjoj Jablanici

Nikola Brboleža/Cropix

Juka je dodao kako je veliki broj pripadnika hitnih službi na terenu zajedno s volonterima kako bi pružili pomoć unesrećenima.

Po procjenama Kriznoga stožera na području Jablanice i Konjica još uvijek se traga za između 10 i 15 osoba, što je veća brojka nego ona kojom se operiralo jučer. Juka je to objasnio kaotičnim stanjem i stalnim pristizanjem dojava o nestalima budući da su brojna naselja bila posve odsječena od svijeta od noći s četvrtka na petak. 

Do sada su u sjevernoj Hercegovini pronađena tijela 15 poginulih, uglavnom u Donjoj Jablanici gdje se golema količina stijenja, pijeska i zemlje sručila na naselje.

image

Odron kamena na cesti

Nikola Brboleža/Cropix

Brojni teški strojevi angažirani su kako bi se stiglo do unesrećenih. Tijekom protekle noći uspostavljen je prometni koridor prema naselju Buturović Polju kod Konjica, koje je jedno od najpogođenijih posljedicama poplava. Tamo je jedna osoba poginula, a traga se za više njih.

Nadležne službe rade na uspostavi telekomunikacijskih veza i popravku elektroenergetske infrastrukture.

Iako je jučer padala kiša, stanje na pogođenim područjima tijekom noći i jutra je bilo stabilno i nisu zabilježeni nova plavljenja i odroni.

image

Razina vode još je visoka

Nikola Brboleža/Cropix
image

Zatrpana cesta

Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 11:47