StoryEditorOCM
RegijaBalun rata

Još nije gotova utakmica Čelik - Zrinjski. Uključila se i jedna veleposlanica, traži akciju: Šokirani smo i užasnuti

Piše Zoran Šagolj
5. studenog 2023. - 09:51

"Džaba vam titule i mjesta prva, kada ste židovska kurva", stajalo je na transparentu što je sredinom tjedna u Zenici i utakmici Kupa Bosne i Hercegovine dočekao igrače i navijače Hrvatskog športskog kluba Zrinjski u Zenici i Stadionu "Bilino polje".

Istaknuli su ga navijači Nogometnog kluba Čelik, koji sebe nazivaju Robijašima, ciljajući na činjenicu da je jedan od glavnih sponzora i potpredsjednik kluba iz Mostara izraelski poslovni čovjek Amir Gross Kabiri. Dojam je pojačan pirotehnikom u bojama zastave Palestine.

Ovaj incident nije prošao nezapažen u diplomatskim vodama. Veleposlanica Izraela u Sarajevu Galit Peleg je u vezi uvredljivog transparenta navijača Čelika uputila pismo čelnicima Nogometnog saveza BiH, navevši da je takvo ponašanje udar na mir i suživot između naroda u BiH.

- Ministarstvo vanjskih poslova Države Izrael i Ambasada Izraela za BiH s dubokom su zabrinutošću pratili najnovije šokantne antisemitske povike koji su odjekivali Zenicom tijekom utakmice Kupa BiH između Čelika i Zrinjskog. Krajnje je nedopustivo da ovakva atmosfera, u kojoj povici poput "židovske kučke" i transparenti s istom, gnusnom porukom postaju nova normalnost u BiH - stoji među ostalim u pismu veleposlanice Peleg.

image

S jedne ranije utakmice u Bijelom polju

Antonio Balić/Cropix

Dodala je i da su šokirani i užasnuti time da netko ističe i potiče ovakve zabrinjavajuće poruke protiv židovskog naroda, posebno imajući u vidu strašne zločine Hamasovih terorista, počinjene u Izraelu 7. listopada.

- Pozivamo Nogometni savez BiH da hitno reagira i zauzme nedvosmislen stav protiv antisemitskog uznemiravanja na BH stadionima. Posjetitelji svih vjerskih i etničkih pripadnosti zaslužuju se osjećati sigurno u BiH – traži se u dopisu veleposlanice.

Nogometni savez BiH još se nije oglasio, dok je klub iz Mostara oštro osudio transparent mržnje.

- Hrvatski športski klub Zrinjski Mostar, osmerostruki prvak BiH! To smo mi! Respekt! Oštro osuđujemo poruke mržnje! Uvijek ćemo biti protiv svakog oblika diskriminacije i rasizma! - navode iz mostarskog kluba.

Na svom Instagramu oglasio se i Kabiri.

- Na terenu smo pokazali kako se pobjeđuje antisemitizam – jasan je bio potpredsjednik Zrinjskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 09:20