StoryEditorOCM
RegijaŠOKANTNE ČINJENICE

Ivan je imao samo 30 godina, a pogodila ga je bolest koja najčešće ‘ubija‘ starije. Liječnici kažu da sve češće pogađa i mlađe osobe

Piše PSD
24. studenog 2022. - 13:03

Iznenadna smrt Ivana S., mladog čovjeka iz Beograda potresla je javnost. Naime, 32-godišnjak je preminuo od posljedica moždanog udara, a zbog nepovoljne financijske situacije Ivanova obitelj nije mogla snositi troškove njegove sahrane. Bolesnoj majci preminulog u pomoć su pritekli stanovnici Borče, koji su se ujedinili i prikupili nužan novac za posljednji ispraćaj njihovog sumještanina, piše Žena.

Prema podatcima i statistikama razvijenijih zemalja svijeta, gotovo svake minute jedna osoba pretrpi moždani udar, a svako treće minute jedna osoba umre od njegovih posljedica. Podatci također ukazuju i na činjenicu da su pacijenti koji umiru od moždanog udara sve mlađi, a većina ih je u post-COVID razdoblju. Ovu tvrdnju potvrdilo je Društvo neurologa Srbije, koje je u istraživanju o iskustvima tercijarnih zdravstvenih ustanova s neurološkim poremećajima ustanovilo povezanost moždanog udara kod mladih s koronavirusom, piše Žena.

Prema podatcima američkog udruženja za srce porast moždanog udara kod mladih ljudi događa se zbog hipertenzije, ali i pušenja, viška kilograma, smanjene fizičke aktivnosti i dijabetesa. 

Kod liječenja moždanog udara, ključno je reagirati na vrijeme. Ako se ne krene liječiti dovoljno brzo, svake minute umre do 2.000.000 bolesnikovih nervnih stanica. 

- Što prije shvatimo da se dogodio moždani udar, liječenje će prije započeti. Jako je bitno da svi znaju simptome i znakove moždanog udara, jer se ta katastrofa ne mora dogoditi nama, već našim najbližima, a naše će znanje u tim trenutcima biti presudno. Za doktore je također jako bitno znati kada su simptomi počeli, koje smetnje ste imali, od čega se liječite, ali i koju terapiju ste uzimali prethodno, rekla je prim. dr Marjana Vukićević, neurologinja u Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava” u Beogradu.

Objasnila je i da će u slučaju prepoznavanja simptoma moždanog udara, služba hitne pomoći odrediti najefikasniju terapiju za prevencije posljedica. 

- Izmjerit će vaš krvni pritisak, odraditi vam EKG, neurološki pregled i nakon sumiranja nalaza uputiti vas ili odvesti do najbliže i najbolje ustanove za vaše stanje. U slučaju sumnje na krvarenje u mozgu prvo mjesto je neurokirurgija, a ako se sumnja na moždani udar, bit ćete odvedeni na neurološki odjel, rekla je dr. Vukićević i dodala da u nekim bolnicama postoje  razvijene jedinice za moždani udar, koje omogućavaju najbolji ishod liječenja.

Jedan od razloga rasta smrtnosti od moždanog udara je neznanje o simptomima i nedovoljno brza reakcija. Ako primijetite da vam se lice iskrivilo, osjetite poteškoće u govoru, trnce u rukama i nogama ili zamagljenje vidnog polja, potrebno je odmah kontaktirati Hitnu pomoć. 

Moždani udar najčešći je uzrok fizičkih hendikepa kod pacijenata, a može uzrokovati i depresiju ili demenciju.  Također može rezultirati poremećajem govorne funkcije koja, iako nije dramatična kao fizički hendikep, znatno osporava čovjekovu funkcionalnost što dugoročno predstavlja ozbiljan problem.  

SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA

Vrlo je važno prepoznati simptome moždanog udara na vrijeme. Ovisno o tome koji dio pacijentovog mozga ne prima dovoljno krvi, simptomi mogu biti:

Slabost ili obamrlost jedne strane tijela ili lica

Poteškoće u govoru

Poteškoće u gutanju 

Poteškoće u komunikaciji s drugim ljudima

Zbunjenost

Oslabljenost u koordinaciji

Slijepe točke u vidnom polju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2022 13:03