StoryEditorOCM
Regijacijene na najjače

Gosti iz BiH planiraju gdje će na ljetovanje: U Jesenicama kod Omiša je 300 eura noć, idemo u Neum ili u Egipat

Piše vijesti sd
21. lipnja 2023. - 16:08

Počelo je ljeto, neki turisti već su se vratili svojim kućama ili se upravo nalazi u destinacijama, a većina se tek sprema za put, kao u Bosni i Hercegovini..

Hurgada u Egoptu je za mnoge Bosance i Hercegovce u ovom trenutku najprivlačnija destinacija za ljetni godišnji odmor. Ne zato što je najljepša i najbliža, no u svakom slučaju povoljnija od konkurencije.

"Egipat i Tunis dođu nekako najpovoljniji, hrvatska obala je skuplja i od Egipta pa čak i od Turske, zato građani biraju Egipat ispred Hrvatske ili Crne Gore. Za četveročlanu obitelj u Hrvatskoj u hotelskom smještaju morate biti spremni izdvojiti minimum 4.000 konvertibilnih maraka, odnosno 2.000 eura i više. Optimalno je 5.000 do 6.000, ovisi kakav smještaj birate, čak ni apartmani nisu povoljni kao što su bili. U Grčkoj će vas dočekati opet slična cijena, što je malo nezamislivo u odnosu na Jadran da tako bude, jedino što je problem da iz Sarajeva nemate direktni let za Grčku", kaže Ahmed Nakić iz jedne turističke agencije, piše Džejna Mujagić za N1BiH.

image

Hurgada u Egiptu najpopularnije je BiH ljetovalište

Afp

Direktna avio-linija između Podgorice i Sarajeva trebala je biti uspostavljena danas, ali je prolongirana za 31. srpnja. Crna Gora je među jeftinijim odredištima za ljetovanje.

"U mjestu koje nije toliko poznato poput Rafailovića u Petrovcu i Čanju imamo fantastične ponude all inclusive hotele, moguće je da jedna četveročlana obitelj provede 7 noćenja, 8 dana za 1.890 KM", kaže Amila Sirćo, iz jedne turističke agencije.

Za četveročlanu obitelj u Neumu, u hotelskom smještaju s punim pansionom, dnevno je potrebno oko 400 maraka. Za sedam dana potrebno je oko 2.738 KM, što je više od dvije prosječne BiH plaće.

Građani: Hrvatska, Crna Gora, Turska, Neum...

Unatoč visokim cijenama dosta građana će sebi priuštiti ljetovanje.

"Skupo je, ali barem je lijepo. Odabrali smo Jesenice kod Omiša, idemo 7 dana i baš je skupo. Skupo je, bit će nas petero i otprilike je 300 eura noć".

image

Jesenice su za građane BiH uglavnom preskupe, luka u Krilu

Cropix/Cropix

"Turska. Zašto? Zato što mi se sviđa Kemer, haha".

"Hrvatsko primorje, Podgora."

"Cijene su drastično otišle gore u odnosu na prošlu godinu. Vrlo je teška situacija, ne znam ove godine ljetovati i kako, prije ću se opredijeliti za Crnogorsko primorje nego ovamo"

"Htio sam u Budvu, nisam baš siguran. Vjerojatno ću opet u Neum, cijena mi odgovara".

U odnosu na prošlu sezonu cijene smeštaja u Neumu porasle su za 10 do 15 posto, kao i cijene hrane i pića u ugostiteljskim objektima. Ipak i dalje je to puno jeftinije u odnosu na hrvatsku obalu, piše N1BiH.

image

Cjenovno umjerenija Budva i dalje je popularna destinacija u Bosni i Hercegovini

Zvonimir Barišin/Cropix

Za turiste iz BiH, vjerne goste jadranskih plaža, cijena i platežne mogućnosti diktiraju izbor. Matični Neum, gdje su iznajmljivači i ugostitelji digli cijene 10 do 15 posto, što je puno manje od hrvatskih, čini se logičnijim i priuštivijim. Tu je i kompromisno Crnogorsko primorje i do jučer egzotične destinacije poput Egipta koje su cjenovno prihvatljivije, a s jeftinim letovima i lako dostupne. Financijske mogućnosti diktiraju izbor pa Hurgada kao da danas postaje Makarsko primorje.

 

image

Neumski iznajmljivači i ugostitelji podigli su cijene za 10 do 15 posto, što ih čini privlačnijim od onih koji su cijene podigli 50 do 100 posto

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 14:21