StoryEditorOCM
Regijazakleti rusofil

Dodik odletio kod Putina i otvorio dušu: ‘Trpimo velike pritiske, ali ostajemo predani dobrim odnosima s Rusijom‘

Piše Hina
23. travnja 2024. - 14:10

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo je otputovao u Rusiju kako bi tamo iskazao želju za jačanjem odnosa s režimom Vladimira Putina, a u utorak je, tijekom sastanka s čelnikom ruskog Vijeća sigurnosti Nikolajem Patruševim, to i potvrdio.

Dodik je otputovao u Sankt Peterburg gdje će sudjelovati na međunarodnom sigurnosnom forumu kojega organiziraju ruske vlasti, a tamo je poveo i ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, s čijom je strankom u koaliciji na državnoj razini.

Kako je izvijestio javni servis Republike Srpske (RTRS), Dodik se odmah sastao s Patruševim, koji slovi za jednog od najbližih Putinovih suradnika.

Njih su dvojica razgovarali o suradnji RS i Rusije, a Patrušev je posebice hvalio dobre osobne odnose Dodika i Putina.

"Vaši odlični osobni odnosi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom vode odličnim odnosima RS i Ruske Federacije", kazao je Patrušev na sastanku dodajući kako je svjestan da je RS zbog toga izložena velikim pritiscima.

image

Nikolaj Patrušev, prvi Putinov obavještajac, bio je prvi s kojim se Dodik susreo

Afp

Dodik mu je pak uzvratio konstatacijom kako ga pritisci neće pokolebati. "Trpimo velike pritiske, ali ostajemo predani dobrim odnosima s Rusijom", izjavio je Dodik.

Aktualni predsjednik RS, koji je pod sankcijama SAD i Velike Britanije, u Rusiju je otputovao u trenutku kada je BiH suočena s ozbiljnom političkom krizom. Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u ponedjeljak je upozorio kako su odnosi u vladajućoj koaliciji "najgori dosad".

Krizu je prouzročio Dodikov zahtjev za ukidanje tehničkih izmjena izbornog zakona, koje je u ožujku nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, kao i protivljenje najavljenom usvajanju rezolucije u Ujedinjenim narodima kojom bi se 11. srpnja proglasio danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Zbog toga je Dodik aktualizirao svoje prijetnje osamostaljenjem RS, a to je učinio i uoči odlaska u Rusiju. "Ne možemo živjeti s onima koji rade protiv nas. Vrijeme je da svatko krene svojim putem", izjavio je Dodik u ponedjeljak.

image

Prijateljstvo s Putinom otvara Dodiku mnoga ruska vrata

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:11