StoryEditorOCM
Regijateški zločini

Dva ubojstva i jedan pokušaj samoubojstva u BiH, u jednom slučaju neupitno se radi o femicidu

Piše vijesti sd, Hina
12. kolovoza 2024. - 12:34

Policija iz Bosne i Hercegovine suočili su se sa dva slučaja ubojstva.

Beživotno tijelo 47-godišnjeg muškarca u nedjelju je pronađeno u kući na području Sapne, a zbog sumnje na počinjeno ubojstvo jedna osoba je uhićena.

Kako je navedeno iz Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona, njihovi službenici jučer su dobili prijavu da se u kući na području općine Sapna nalazi beživotno muško tijelo. Uviđaj na mjestu događaja obavili su tužilac i policijski službenici Sektora kriminalističke policije, piše Klix.ba.

"Postupajući po navedenoj prijavi, policijski službenici su odmah izašli na lice mjesta, a tom prilikom su potvrđeni navodi prijave te je utvrđeno da se radi o S.M., rođenom 1977. godine. Njegovu smrt je konstatirao dežurni liječnik – mrtvozornik Doma zdravlja Sapni. Sve daljnje istražne mjere i radnje poduzimaju se po nalogu postupajućeg tužitelja. Poduzetim operativnim radnjama policijskih službenika došlo se do saznanja da se radi o kaznenom djelu ubojstva te je zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio navedeno kazneno djelo istog dana lišen slobode E.A., rođen 1991. godine iz Sapne", kazali su iz kantonalne policije.

Osumnjičeni je priveden u službene prostorije radi kriminalističke odrade, nakon koje će uz izvještaj biti predan Kantonalnom tužiteljstvu Tuzlanskog kantona na nadležnost i daljnje postupanje.

Tijelo žene u automobilu

Rano jutros je u Šipovu počinjeno ubojstvo, a sve se dogodilo u putničkom vozilu.

Iz Policijske uprave Mrkonjić Grad, koja je nadležna za područje Šipova, potvrdili su za da im je jutros oko 7:45 sati prijavljeno ubojstvo i pokušaj ubojstva.

"Sve se dogodilo u putničkom automobilu", kazala je glasnogovornica Božana Vulin, koja za sada nije mogla otkrivati identitete, piše Klix.ba.

image

Za BiH policiju tjedan je intenzivno počeo (ilustracija)

/Shutterstock

Uviđaj je u toku, a na terenu je dežurni tužitelj.

Prema neslužbenim informacijama Nezavisnih, ubijena je ženska osoba, a muškarac koji se zatim pokušao ubiti prevezen je na hospitalizaciju.

Lokalni su mediji prenijeli kako je ubojica Nikola Cumbo (38) bio u izvanbračnoj vezi s ubijenom Anđelkom M. (34), a zajednički su imali dvoje malodobne djece.

Ubojica je navodno ranije kažnjavan zbog obiteljskog nasilja.

Novi slučaj femicida zabilježen je samo dan nakon što je u nedjelju okupljanjima u različitim dijelovima BiH obilježena godišnjica ubojstva Nizame Hećimović koju je u Gradačcu brutalno pogubio Nermin Sulejmanović, a potom i sam počinio samoubojstvo.

Ubojica je zlostavljanje i ubojstvo Hećimović uživo prenosio na društvenoj mreži pa je taj zločin dodatno traumatizirao javnost.

Unatoč burnim reagiranjima, osudama i zahtjevima da se slučajevi femicida oštrije kažnjavaju i poduzmu mjere kojima bi se ugrožene žene učinkovito zaštitile od nasilnih partnera, nakon ubojstva Nizame Hećimović u BiH je na sličan način u proteklih godinu dana ubijeno još 13 žena.

Čak devet tih žena ubili su njihovi muževi, a i u ostalim slučajevima ubojice su bile osobe koje su poznavale svoje žrtve ili su s njima bile u emotivnoj vezi.

image

Unatoč prosvjedima protiv femicida, u BiH je posljednjih godinu dana ubijeno 13 žena 

Vanesa Pandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 19:27