StoryEditor
Politikagubitnička stigma

Tko će naslijediti Bernardića? Dobar dio SDP-ovaca s kojima smo razgovarali smatra da bi trendove mogao preokrenuti - Zvonimir Mršić

6. srpnja 2020. - 22:05
Zvonimir MršićNeja Markičević/Arhiv/HANZA MEDIA

Dan poslije sve je jasno. Davor Bernardić odlazi sa čela SDP-a, a socijaldemokrati kreću u potragu za novim liderom. Onim tko će ih ponovno osoviti na noge. Udahnuti im novi život. I konačno skinuti gubitničku stigmu nakon tri uzastopna izborna poraza na parlamentarnim izborima.

- U takvom pothvatu može uspjeti samo Zvonimir Mršić. Nitko od postojeće garniture nema šanse vratiti birače ljevice. Svi su oni dio problema, ne i njegovo rješenje. Nama treba netko potpuno novi, netko tko ima kredibilitet, i netko čiji uspon nije vezan ni uz Milanovića, ni uz Bernardića – uvjeren je jedan SDP-ov dužnosnik s kojim smo razgovarali nakon dramatične sjednice Predsjedništva stranke na kojoj je Bernardić obavijestio svoje kolege da podnosi ostavku.

Zvonimir Mršić SDP-ovac je koji je stasao u eri Ivice Račana. U drugoj polovini devedesetih ostvario je odlične rezultate u Koprivnici, gradu koji je do tada čvrsto bio na HDZ-ovoj strani. Za gradonačelnika je biran u nekoliko mandata, a 2005. je trijumfirao sa listom koja je dobila čak 72 posto glasova.

Sa Zoranom Milanovićem brzo se razišao. Nije sudjelovao u njegovoj vladi, nego se okrenuo radu u Podravci. U toj je kompaniji preokrenuo trendove, restrukturirao je i dokapitalizirao. Ostvarivši u 2015. rekordnu dobit od 398 milijuna kuna. Čak četiri puta veću nego u 2014. godini. Unatoč tome HDZ ga je smijenio sa mjesta predsjednika Uprave.

Nakon toga je bio posebni savjetnik izvanredne uprave Agrokora, a nakon odlaska iz tog koncerna osnovao je konzultantsku tvrtku. Ove se godine ponovno angažirao u SDP-u nakon osam godina izbivanja. Da je Restart koalicija pobijedila, vjerojatno bi dobio poziciju potpredsjednika za gospodarstvo u SDP-ovoj Vladi.

Mršić je nakon ovog poraza ostao jedan od rijetkih političkih kapitalaca u SDP-u. S političkim stažem gradonačelnika i uspješnim menadžerskim iskustvom, u kriznim vremenima kada će glavna tema biti gospodarstvo, a ne ideologija, nije nerealno da bi upravo osoba njegovog profila mogla SDP vratiti na stare staze slave.

image
Boris Kovačev/Arhiv/HANZA MEDIA

Pitanje je samo zanima li njega vruća stolica predsjednika SDP-a koji u iduće godine treba vaditi kestenje iz vatre i ispravljati krive Drine svojih prethodnika.

- Mršića zanima pozicija hrvatskog premijera, ali nisam siguran želi li postati i predsjednik stranke – upozorava jedan SDP-ovac starije generacije odlično upućen u unutarnje odnose u SDP-u.  

Prije dvije godine u vrhu stranke navodno se razgovaralo o mogućnosti da Bernardić vodi SDP, a da Mršić postane premijerski kandidat socijaldemokrata. Čime bi se pokušao maksimizirati SDP-ov rezultat. No Bernardić je navodno takvu ideju odbio.

Situacija u kojoj se SDP našao danas iznimno je teška. Idući predsjednik stranke prvi će test imati već iduće godine, kada se održavaju lokalni izbori. U kadrovski potpuno devastiranoj stranci teško da se mogu nadati pobjedi na lokalnim izborima u Zagrebu. A bez Zagreba SDP je, kako nas upozorava jedan od stranačkih insajdera, kao Ivan bez zemlje.

Koalicija Možemo! je napravila pravi dar-mar na ljevici i Tomislav Tomašević ima širom otvorena vrata za pobjedu u glavnom hrvatskom gradu. A sa takvom perspektivom, mnogi u SDP-u strahuju da im slijedi sudbina koja je tradicionalnu ljevicu zadesila u Poljskoj, Srbiji, Mađarskoj…

Dobar dio SDP-ovaca s kojima smo u ponedjeljak razgovarali smatra da bi upravo Mršić mogao preokrenuti takve trendove. Da je on ime oko kojeg bi se mogli okupiti pripadnici različitih stranačkih klanova upravo zbog toga što on u tim klanskim ratovima nije sudjelovao. Da bi unutarstranačke izbore mogao dobiti aklamacijom.

I da  bi vrlo brzo mogao pokazati da u SDP-ovoj svići još uvijek ulja ima.

Ostali mogući kandidati


PEĐA GRBIN – SDP-ov parlamentarac svoju je popularnost pokazao i na ovim izborima. Voljom vrha SDP-a pozicioniran u posljednju, magareću klupu u VIII. izbornoj jedinici, on je uspio prikupiti fantastičnih 17 tisuća odnosno 24 posto preferencijalnih glasova. Za usporedbu, Barnardićev protege Erik Fabijanić, koji je bio prvi na listi,  dobio ih je samo 1 439 odnosno 2,09 posto. Grbin je kritizirao Bernardića, ali je u odsutnim trenucima znao braniti interese stranke, kao što je bio slučaj ovrhe nad SDP-om.

BILJANA BORZAN – popularna SDP-ova zastupnica definitivno je među konkurentima za Bernardićevu nasljednicu. No ključno je pitanje zanima li nju ta pozicija nakon što se afirmirala u Bruxellesu. Ova osječka liječnica svoju je karijeru vezala uz Europski parlament i – bar kako se zasad čini - teško je očekivati da se vrati u Hrvatsku i preuzme vođenje SDP-a.

MIŠO KRSTIČEVIĆ – gradonačelnik Ploča spada u mladu SDP-ovu gardu i sa njim na čelu stranka bi se mogla restartati na novi početak. Dio dalmatinskih SDP-ovaca priželjkuje njegovu kandidaturu, no za sada tek treba vidjeti bi li na izborima mogao dobiti podršku većine članova SDP-a iz cijele Hrvatske.

Izdvojeno

28. srpanj 2020 18:16