StoryEditorOCM
PolitikaDAN DRŽAVNOSTI

Plenković i Jandroković napali Milanovića: ‘Iskazuje prijezir prema ključnim danima‘

Piše Vijesti SD
30. svibnja 2024. - 11:47

“Zahvalni smo predsjedniku Franji Tuđmanu, braniteljima na slobodi koju su ostvarili za hrvatski narod”, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem povodom Dana državnosti položio vijence kod Spomenika domovini. Kazao je i da je Hrvatska prošla proces međunarodne integracije te da su ostvareni svi ciljevi koji su dobili kao zadatak od hrvatskog naroda, a sada se treba raditi na tome “kako bi Hrvati bolje živjeli”. Čestitao je građanima Dan državnosti, prenosi N1 televizija.

Komentirao je potom, odgovarajući na pitanja novinara, i koaliciju s Domovinskim pokretom.

“Krenuli smo u zajedničku većinu i Vladu i čini mi se da s obje strane postoji volja da se složi stabilna vlast koja će u iduće četiri godine rješavati sva ključna pitanja. Brojni su izazovi, oko nas bijesne ratovi, izazovi su i sigurnosni i ekonomski, imamo i demografske izazove", rekao je Jandroković.

Osvrnuo se i na predsjednika Zorana Milanovića. “Tužno je da predsjednik Republike ne priznaje i ne želi sudjelovati u Danu državnosti. Čuli smo od njega svašta, a ovo je još jedan doprinos tom neodgovornom načinu na koji se obnaša funkcija predsjednika.”

Dodao je da je zanimljivo da nijedan političar iz lijeve oporbe danas nije ovdje.

image

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske

Željko Puhovski/Cropix

Premijer Plenković je također građanima čestitao Dan državnosti, istaknuvši da Vlada nastavlja raditi na tome da Hrvatska postane još uređenija, pravno sigurnija, prosperitetnija i razvijenija zemlja, u kojoj će se posebno voditi računa o najranjivijim sugrađanima.

“Najvažniji praznik”

“Najvažniji praznik, dan koji utjelovljuje višestoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom državom. Prošli smo trnovit put, put oslobađanja teritorija, put stvaranja institucija, put međunarodnog pozicioniranja Hrvatske”, rekao je nakon polaganja vijenca kod Spomenika domovini.

I on se osvrnuo na Milanovića. “Ako netko ne obilježava Dan državnosti države kojoj je formalno predsjednik, to znači da ne poštuje zakone niti ključne dane i ne treba se čuditi da krši Ustav u vremenu parlamentarnih izbora i ne poštuje temeljne vrednote.”

Dodao je da je Dan državnosti za sve. “Onaj tko dođe i pokaže poštovanje, poštuje hrvatske zakone i ključne dane. Onaj tko ne dolazi i ne poštuje, taj iskazuje prijezir prema ključnim danima koji su zakonom definirani”, kazao je Plenković za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 00:17