StoryEditorOCM
Hrvatskapadaju temperature

Konačno kraj toplinskog vala! Na Jadranu najavljeno grmljavinsko nevrijeme, evo i kada

Piše VIJESTI SD
18. srpnja 2024. - 09:07

Gotovo dva tjedna toplinski val nam otežava normalno funkcioniranje, a u većem dijelu Hrvatske olakšanje ne donose ni noćni sati. To je osobito slučaj u Dalmaciji, gdje se temperatura tek nakratko spušta ispod 30 stupnjeva.

I danas nas očekuje vrućina i sparina, što se prepoznaje već po jutru, a poslijepodne nas ponovno očekuju temperature od 30 do 35, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 34 i 38°C.

Za danas i sutra za kopno je i dalje na snazi narančasto upozorenje zbog velike opasnosti od toplinskog vala, dok je na obali i dalje na snazi crveno upozorenje, koje označava vrlo veliku opasnost.

I danas vrućina i sparina jer će po jugoistočnom rubu prostrane i stabilne anticiklone nad Hrvatsku pritjecati topao zrak s jugozapada, piše Tomislav Hojsak iz DHMZ-a za HRT.

image

Vremenska prognoza

Dnevnik/HRT

Još u petak na kopnu vruće i sparno, ali ne i posve stabilno. U subotu prekid toplinskog vala zbog čestih te lokalno izraženih pljuskova s grmljavinom, koji su opet mogući potkraj nedjelje. 

Na Jadranu do kraja tjedna obilje sunca, vrućina i noćna toplina, ali i naznaka slabljenja topliskog vala zbog sve veće vjerojatnosti za pljuskove s grmljavinom. Najizgledniji su u subotu, na sjeveru su mogući i u nedjelju, kada će nakon bure i maestrala zapuhati jugozapadni vjetar, zaključuje Hojsak.

Meteorologinja Tea Blažević za N1 također je najavila kraj toplinskog vala za vikend.

"Subota će donijeti kraj toplinskog vala, kako će biti vrlo česti pljuskovi s grmljavinom, diljem unutrašnjosti, ali i na Jadranu. Temperature će na kopnu ponegdje pasti i za desetak stupnjeva. U nedjelju će biti puno rjeđi pljuskovi veći dio dana, tek u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak ponovno sve češće nestabilnosti. Nestabilno vrijeme pratit će nas prvi dio novog tjedna", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. kolovoz 2024 16:11