StoryEditorOCM
Hrvatskaza sve jednako

Svim penzionerima pravo na - više rada! Uskoro će moći raditi punih osam sati uz pola mirovine, nisu svi zadovoljni

Piše Silvana Uzinić
16. listopada 2024. - 16:21
Umirovljenici su se izborili bar za - još rada! Hoće li raditi da bi preživjeli ili možda zato da bi i oni, poput umirovljenika u razvijenim zemljama, uživali na turističkim krstarenjima?Shutterstock

Hoćemo li s propisima čije je uvođenje vrlo izgledno raditi do smrti da bismo preživjeli ili možda zato da bismo i mi, poput umirovljenika u razvijenim zemljama, uživali na turističkim krstarenjima? Naime, i u takvim zemljama, gdje mirovine dosežu do 80 posto prosječne plaće, mnogi penzioneri rade dok god to mogu i žele te uz to primaju dio mirovine.

Kod nas je nešto drukčije, a radi se na tome da zapadnjake dosegnemo makar kad je riječ o "rmpanju", odnosno pravu na rad. Sad bi se moglo reći da su se naši umirovljenici, izgledno je, umjesto za veće mirovine, izborili za – više rada!

Radi se o tome da bi svim kategorijama umirovljenika bio dopušten rad na puno radno vrijeme od osam sati na dan uz isplatu polovine mirovine ili, pak, rad na pola radnog vremena uz cijeli iznos mirovine. Do sada su pravo na punu mirovinu imali samo umirovljeni bivši pripadnici vojske, policije i branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 16:22