StoryEditorOCM
Hrvatskapolicija istražuje

Splitski carinici kod Čikole otvorili prtljažnik Hrvata i ostali u potpunom šoku: ‘Ležao je u plastičnoj kadi...‘

Piše Zlatko Šimić/JL
30. svibnja 2023. - 12:38

Usmrćenog smeđeg medvjeda koji se nalazio skriven u prtljažniku vozila hrvatskog državljana na lokaciji Ružić kod mosta preko rijeke Čikole pronašli su u nedjelju carinski službenici splitskog Sektora za mobilne jedinice. Kako se navodi u priopćenju carinske uprave pregledom vozila pronašli su neuobičajen ulov, medvjeda koji se nalazi na Crvenom popisu ugroženih životinja Hrvatske, strogo je zaštićena životinja temeljem Zakona o zaštiti prirode.

- Na upit carinskih službenika prevoze li nešto u vozilu, lovci su izjavili da se vraćaju iz lova u Lici (okolica Srba) te da u vozilu posjeduju ustrijeljenog srndaća za kojeg na uvid carinskim službenicima predočavaju Potvrdu o podrijetlu divljači i njezinih dijelova s lovišta izdanu od ovlaštenika prava lova. Posumnjavši da se u vozilu krijumčari i druga neprijavljena roba, carinski službenici pristupili su pregledu vozila te je odmah nakon otvaranja prtljažnog prostora vozila, uz srndaća koji se nalazio u plastičnoj kadi, uočena mrtva životinja smeđi medvjed, navode iz Carinske uprave, prenosi Jutarnji.hr.

Inače smeđi medvjed je zaštićena životinja, ali Planom gospodarenja dozvoljen je odstrijel u lovištima koja su registrirana za tu djelatnost.

Policija je nastavila istragu kojom bi se trebali utvrditi detalji i okolnosti u kojima je došlo do odstrijela medvjeda.

Prema službenim podacima broj medvjeda je 2018. temeljem analize izmeta i praćenja populacije je oko 937, plus minus 10 posto. Uz Gorski Korta i Liku stanište pronalaze na obroncima Žumberačkog gorja, na Dinari, Mosoru, Kamešnici i Biokovu.

Planom gospodarenja godišnje se dozvoljava odstrel od 100 do 130 smeđih medvjeda, a procjene su da ih još tridesetak strada u prometu ili zbog bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 09:20