StoryEditorOCM
Hrvatskadrama u rusiji

Skupa avantura: Francuzi krenuli pješke do strogo čuvanog kozmodroma, jedan završio iza rešetaka, drugi umro

Piše Laura Vidović/JL
14. lipnja 2024. - 08:34

Pokušaj pješačenja do kultne svemirske luke Bajkonur u Kazahstanu gdje Rusija lansira rakete u svemir, završio je kobno za jednog Francuza koji je preminuo od žeđi, dok je njegov suputnik u međuvremenu uhićen, prenosi The Mirror.

Na području kozmodroma Bajkonur, jednog od najpoznatijeg u svijetu koji se nalazi usred pustinje, ovog tjedna su bile zabilježene temperature do 39 stupnjeva Celzijevih. Prema navodima ruske novinske službe RIA, 25-godišnji mladić je nakon pješačenja preminuo od dehidracije, dok je drugi muškarac trenutno u pritvoru, piše Jutarnji list.

Obojica su državljani Francuske i prolazili su pored kozmodroma kad je jednom od njih pozlilo, a zatim je mladić u međuvremenu preminuo dok je njegov prijatelj tražio pomoć. Ruske vlasti su pokrenule istragu o incidentu, prenosi britanski tabloid. 

image
Handout/Afp

Lokaciju inače pomno čuvaju sigurnosni timovi ruskog Ministarstva unutarnjih poslova, stoga posjetitelji mogu pristupiti samo pomoću unaprijed rezerviranog obilaska koji uključuje i promatranje lansiranja svemirske letjelice. Svemirska luka nalazi se u izoliranom dijelu pustinje, na udaljenosti od 30 kilometara do najbližeg grada, po kojem je dobila i ime.

Danas je najveće operativno postrojenje za lansiranje u svemir, ali je često izloženo nenajavljenim posjetiteljima koji žele istražiti svemirske letjelice iz sovjetske ere koje su tamo pohranjene.

Tijekom povijesti su s kozmodroma Bajkonur, prvog svjetskog postrojenja takve vrste, lansirani prvi umjetni satelit, Sputnik 1 i prvi svemirski let s ljudskom posadom, Vostok 1, piše britanski tabloid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 08:34