StoryEditorOCM
HrvatskaNitko ne nameće teme

ŠiZ, novi predmet srednjih škola u tri županije. Boris Jokić: Ako im drugačije pristupite, onda je i ishod drugačiji

Piše Vijesti SD
8. lipnja 2024. - 15:39

Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu bio je gost Novog dana kod Mašenke Vukadinović gdje je govorio o projektu Škola i zajednica (ŠiZ).

Radi se o predmetu koji se izvodi u tri županije – Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Primorsko-goranskoj županija, a učenice i učenici uključeni u zagrebačkim srednjim školama predstavili su u petak u rezultate projekata. Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Boris Jokić, otkrio je kako je došlo do odabira tema, bilježi N1.

“Učenicima nitko ne nameće teme, sami ih predlažu, predmet nema fiksan sadržaj. Učenici sami odlaze u zajednicu i sami prepoznaju ono što ih brine. Odabrali su teme koje su zbilja stvarne teme ovog društva kao status beskućnika, nedostatak mjesta u staračkim domovima, kvaliteta života na otocima…”, ispričao je Jokić.

Dodao je i da u svakoj generaciji ima učenika koji su empatični te da je njih zapravo puno više.

“Ako im drugačije pristupite, ako im date drugačije sadržaje, ako nastavnici s njima drugačije rade, onda je i ishod drugačiji.”

Projekt ŠiZ će se nastaviti i dalje, a financije su već osigurane.

“ŠiZ je jedna prava inovacija, u europskim i svjetskim okvirima. Nema puno zemalja koje imaju predmet koji nema sadržaj. Ideja je bila da oni sami se moraju dogovoriti oko problema, pa ga onda moraju istražiti, a nakon što su napravili istraživanje idu kroz zanimljivu dionicu gdje stječu iskustvo i na kraju djeluju. Pišu peticije, prikupljaju donacije, rade prosvjete…Ova ideja gdje provučete mladu osobu kroz ciklus, e to je neka druga škola.”

Jokić je komentirao i utjecaj digitalnih medija na mlade osobe i predstavljaju li oni izazov da ne skrene u krive vrijednosti.

“Utjecaj digitalnih tehnologija sigurno utječe na naše živote, a na živote mladih možda i najviše, ali ipak tradicionalna škola i tradicionalni mediji mogu puno toga učiniti da se neke stvari kod njih isprave i da ih obučimo da se u tom digitalnom dobu bolje snalaze”, smatra Jokić.

U projekt Škola i zajednica ove godine je bilo uključeno oko 1500 učenika, a sljedeće godine projekt će se nastaviti u Istarskoj županiji.

“Ideja je da ti mladi ljudi prođu kroz zanimljivo transformativno iskustvo. Te stvari kojima se bave u redovnoj školi ne bi mogli nikada iskusiti.”

Dodao je i da njihova politička preferencija nije važna za ŠiZ.

“Važno je da prepoznaju problem, da se udruže i da djeluju na dobrobit zajednice.”

Ovaj projekt koristan je za mlade ljude koji uče kako drugačije reagirati na manipulacije.

“To je prava promjena društva. Ona ide odozdo, ona je kontra svim politikama u Hrvatskoj. Sve što gledamo u političkoj sferi, ovo je protivno tome. Ovdje imate rad stotinu nastavnika, ravnatelja i tisuća učenika koji kažu ovo društvo može biti drugačije i to društvo zbilja može biti drugačije”, zaključio je Jokić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 15:40