StoryEditorOCM
Hrvatskane zvuči dobro

‘Sava brzo raste zbog oborina u Sloveniji, u dijelovima Zagreba moguće su urbane poplave‘

Piše Marko Špoljar/JL
4. kolovoza 2023. - 12:05

Navečer i noćas na Zagreb će se spustiti ogromna količina padalina - past će malo manje od prosječne "doze" kiše za cijeli mjesec kolovoz.

- Glavnina kiše na zagrebačkom području očekuje se navečer i u noći na subotu. Lokalno može pasti od 20 do 70 litara kiše po četvornom metru, uz jači pljusak moguće i dvadesetak litara u kratkom vremenu. Prosječna tjedna količina oborine za početak kolovoza u Zagrebu je 17 litara po četvornom metru, a srednja mjesečna količina oborine je 86 litara po četvornom metru - odgovorili su Jutarnjem listu iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

S obzirom da to da je enormna količina padalina već potopila mnoga mjesta u Sloveniji, stručnjake iz DHMZ-a pitali smo očekuju li poplave na širem zagrebačkom području?

- Odgovor na ovo pitanje ovisi o onome što smo odgovorili u prethodnom pitanju. U dijelovima grada Zagreba gdje će biti obilna i intenzivna oborina popratno je moguća pojava urbanih poplava, a u neposrednoj okolici će brzo i bujično rasti gradski potoci, Bregana, Gradna, Sutla, Krapina. Rijeka Sava na ulazu u Hrvatsku brzo raste zbog obilne oborine uzvodno u Sloveniji te bi vrhunac kroz Zagreb trebao proći kasno večeras odnosno noćas unutar mjera obrane od poplava - poručili su iz DHMZ-a.

Građanima savjetuju da prate informativne emisije i naglašavaju da je Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo korisne informacije (letak i brošuru) vezano uz poplave te grmljavine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 06:26