StoryEditorOCM
HrvatskaNema milosti

Razgovarali smo s Antom Sanaderom nakon što mu je stanodavac otkazao najam: Snaći ću se. Povećanje naknade? Ne vjerujem

Piše Tanja Šimundić Bendić
19. svibnja 2024. - 19:21

Nema više mile lale ni kada su saborski zastupnici s privremenim radom u Zagrebu u pitanju, nakon što su im stanodavci odlučili otkazati najam i njih su dočekale podstanarke muke. Ako se ne snađu u što skorije vrijeme, neki od njih bi vrlo brzo mogli doživjeti deložaciju.

S obzirom da su cijene počele parati nebo, dosadašnji iznos od 330 eura koliko su od Sabora dobivali za njihov mjesečni najam, dosadašnjim stanodavcima je počeo stvarati priličan financijski gubitak. Zato su takvom poslovanju rekli dosta. I eto nam s novim sazivom mnoštvo beskućnika visokog ranga, pred kojima stoje dvije opcije, novi stan i skroz očekivano skuplja najamnina, koja bi eventualno mogla značiti i povećanje iznosa naknada za zastupnički smještaj. Ili za prvu ruku dok se ne snađu, spavanje u hotelu, ili kuc-kuc rodbini na vrata.

Ta je sudbina zadesila i HDZ-ovog visokopozicioniranog člana Antu Sanadera, kako se navodi budućeg predsjednika njihovog Kluba zastupnika, koji je do sada bio u podstanarstvu u trešnjevačkom stanu majke bivšeg ministra Davora Filipovića. Prekid najma mu je najavljen, pa se i Ante, kao i kolege mu putnici iz prebivališta udaljenih više od 50 kilometara od Zagreba, našao pred problemom.

Ante Sanader ostao na cesti, stanodavac mu je otkazao najam, ima samo dvije mogućnosti

Je li već u beskućništvu, gdje će odseliti, na koju lokaciju, hoće li lako naći stan, kolika će biti nova najamnina, hoće li se zbog novonastale situacije povećati naknada za stanovanje u skladu s novom, očekivano višom ..., brojni su to problemi i pitanja.

image

 Ante Sanader: Treba biti pošten
 

Vanesa Pandžić/Cropix

Beskućnici visokog ranga

- Nisam još beskućnik, čovik mi je da misec dana vrimena za boravak u stanu na Trešnjevci, dok se ne odselim na neku drugu lokaciju. U stvari svi stari zastupnici koji smo ostali i u ovom sazivu, imaju potpisan ugovor do 31. srpnja. Nisam još tražio novi stan, vidjet ću hoće li se to uraditi zajednički, na način da unutar Sabora neka služba organizirano zatraži posredstvo agencije za iznajmljivanje. Jer nas dosta ima u ovoj situaciji. Ili ćemo samostalno morati tražiti novi smještaj. Nismo o tome još raspravljala, ali snaći će se ljudi, neće to biti problem. Znamo da su cijene najma skočile, taj iznos od 330 mjesečnih eura, puno je manji od onoga što bi naši dosadašnji stanodavci imali da su na tržištu. Apsolutno ih razumijem, tko bi išao na svoju štetu. Nedavno me zvao jedan ugledni Splićanin koji ima stan u Zagrebu, i pitao me može li ga i on iznajmiti Saboru. A kada sam mu rekao da može slobodno, ali da će za to dobiti 330 eura mjesečno, samo je odmahnuo rukom uz riječi, ‘a neka onda fala, fala lipa, ne bi ja...‘ – veli Ante Sanader.

Smatra kako do povećanja naknade za stanovanje za zastupnike na radu u Zagrebu, ne bi smjelo doći. Taj potez ne podržava jer drži kako su njihove plaće takve da sami sebi mogu platiti razliku u cijeni najma.

Bez povećanja naknada

- Ne, neće doći do povećanja naknada, ne virujem da će netko donijeti odliku o povećanju. Zastupničke su plaće, držim, takve da to mogu podnijeti. Pročitao sam komentare ljudi na ovu temu, kazali su ‘a ko bi meni plaća stan, ako iden radit u Zagreb‘. Dobro je i reka. Nema tu problema, ne smije ga biti, pošteno je da mi sami platimo razliku. A ko neće, može uvijek odustati od saborske klupe. Svatko od nas je dobrovoljno izabrao biti u Saboru, i zna koji su uvjeti takvog života. Na kraju krajeva budimo pošteni, zastupnici moraju dijeliti sudbinu naroda – veli Sanader.

Ali okreće on i pilu naopako upozoravajući na činjenicu da zastupnici koji kao i on putuju, nisu u ravnopravnoj poziciji s onima što se tijekom saborovanja ne odvajaju od svojih obitelji. I zato je predložio model koji mu ‘putnici‘ kao što je i on sam, pozdravljaju. A ostali se na nju nasmiju, kaže, oni drže kako je ljudima u zagrebačkom podstanarstvu lijepo jer tu imaju i stan.

Sabor i u Splitu

- E pa zato sam ja predložio da Sabor zasjeda u Splitu. Zašto bi samo bio u Zagrebu. Zašto se ne bi održavale sjednice i u Osijeku ili Rijeci. A da ona završna sjednica bude u Zagrebu. Pa tako je i u europskom Parlamentu. Tako bi svi bili ravnopravni, svi bi putovali. Zagrepčani su se na to smijali, a ovi drugi prihvaćaju. Ali ništa nije isključeno. Ako i bude inicijativa, pa ima nas više šta smo sa strane, nego ovih u Zagrebu. Pa da i oni vide kako je to putovati, živjeti odvojeno od familija. To je bio moj prijedlog. O da, ustrajat ćemo na tome da se ove sjednice redovne održavaju van Zagreba, nećemo odustati - veli Ante.

Pitali smo ga i ima li kakvih želja po pitanju nekog drugog kvarta stanovanja, ostaje li i dalje na Trešnjevci. Veli da mu je to apsolutno nebitno, posebice iz razloga što u Saboru ionako stoji po cijeli dan. U podstanarski stan odlazi tek na spavanje.

- Ma nije mi to uopće važno. Mislim i da neće biti problema po pitanju pronalaska stana, pa i na rubovima grada zasigurno ima još uvijek slobodnih stanova. Nemam tu nikakvih posebnih prohtjeva - veli Ante Sanader.

image
Ivo Ravlić/Cropix
image

 Davor Filipovic bivši ministar
 

Ranko Šuvar/Cropix
image

Hrvatski sabor
 

Damjan Tadić/Cropix

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 04:41