Prvi podaci o turističkim rezultatima govore da se dogodio blagi pad prometa u ugostiteljstvu, no isto tako su turisti ove godine stigli ranije, a ako se sezona produlji i na jesen - rezultati bi mogli biti na razini prošlogodišnjih.
Jelena Tabak, šefica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK, rekla je za HTV-ov "Studio 4" kako turistička sezona prolazi u skladu s očekivanjima.
- Europsko prvenstvo bilo je u Njemačkoj, Olimpijske igre su u Parizu, očekivali smo da ćemo u ovom periodu godine imati možda čak i borbu za goste. Rezultati na razini države, koje smo mogli čuti na sektorskom sastanku prije par dana u Splitu, su u skladu sa strategijom razvoja održivog turizma, što znači da smo u predsezoni imali veći rast nego što to imamo sad u špici turističke godine. Odnosno, ne da nemamo rast, nego imamo stagnaciju prometa i možda čak i u nekim mikrolokacijama i pad. To može zvučati loše jer smo naučili na bjesomučne količine posla u srpnju i kolovozu, ali to je ono za što smo se borili, da se više radi u prvom i zadnjem dijelu godine, a da se rastereti špica sezone, kazala je Tabak.
Sektor pripreme i posluživanje hrane i pića ove godine bilježi rast od 6 posto u količini izdanih računa te 17 posto u financijskom prometu.
- Imali smo rast i dobre rezultate u predsezoni, a kad razgovarate s kolegama na terenu, objektivna je situacija da imamo u konkretnim restoranima samo jednu rotaciju navečer za večere. Unazad 5-10 godina znali bi imati tri rotacije večera i to u stvari znači pad u količini prometa između 10 posto i 20 posto. Što se financijskih pokazatelja tiče, ili je stagnacija ili je maleni pad ili je mrtva trka za jednak rezultat. Međutim, opet ovisi koji tip objekta. Neki su i u porastu. Dakle, nema svaka vrsta objekta istu sudbinu, otkrila je Tabak.
‘Isti je kolač, a dijeli ga puno više njih‘
Joso Smolić, potpredsjednik HOK-a i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, kazao je kako gosti zbog krize manje troše. Naglašava, da je to bilo za očekivati.
Ti isti gosti, očekuju veću kvalitetu i bolju usluga.
- Na tome moramo raditi da bi održali dolazak gostiju i za sljedeće godine kad budu imali veću potrošnju.
- Svi pokazatelji govore da smo negdje na razini prošle godine, znamo da je prošla godina bila dobra. Mali pad je, ali često je bila rupa u prvoj polovici srpnja, tako je i ove godine. Mislim da smo na dobrom putu, rekao je Smolić.
Istaknuo je kako se pad noćenja, koji se broji u sitnim postocima, odnosi na privatni smještaj.
- To je bilo očekivati s obzirom na to da imamo 23.000 više kreveta u ovoj godini u odnosu na prošlu, isti je kolač, a dijeli ga puno više njih, i normalno da ne možemo svi isto dobiti, poručio je.
Tabak je rekla kako podaci s terena pokazuju kako bolje prolaze ugostiteljski objekti koji nude jednostavna jela poput roštilja, pizze i tjestenine, nego objekti koji nude tradicionalnu dalmatinsku hranu i ribu.
- Restorani koji nude autohtonu kuhinju i malo bolji nivo usluge bilježe pad, ali u ugostiteljstvu bilježimo porast broja stolica, otvaraju se novi objekti i možda i nije loše da ako imate jednu rotaciju da ona bude kvalitetna. Sad imamo priliku da ta kvaliteta bude jednaka tijekom cijele godine i to je ono na čemu moramo raditi i ustrajati, poručila je Tabak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....