StoryEditorOCM
HrvatskaBoro Vujović

Poznati agent za nekretnine o novom porezu: On će pogoditi srednji sloj, bogatiji će naći način da ga ne plate

Piše vijesti sd
10. srpnja 2024. - 11:58
Nekretnine koje se ne koriste za stanovanje trebale bi se naći na udaru novog poreza (ilustracija)Jakov Prkić/Cropix

Ministar financija Marko Primorac izjavio je da će se postojeći porezni sustav transformirati prema ‘intenzivnijem oporezivanju nekretnina, a manjem oporezivanju rada‘. 

U Hrvatskoj se nekretnine već oporezuju kroz porez na kuće za odmor koji plaćaju vlasnici nekretnina koje se ne koriste za stanovanje. Ovaj porez je opcijski, što znači da ga plaćaju vlasnici vikendica i drugih stambenih nekretnina za povremeno korištenje u onim lokalnim jedinicama samouprave koje su ga odlučile uvesti. Ranije je on iznosio od 0,66 do 1,99 eura po četvornom metru korisne površine, no po novome je donja granica 0,60 eura, a gornja pet eura. Pedesetak gradova i općina odlučilo se na maksimalni porez od pet eura po kvadratu, što znači da se za kuću za odmor od 100 kvadrata godišnje plaća 500 eura poreza, piše Luka Filipović za Tportal.

Postojeći gornji limit od pet eura po kvadratu nije dovoljan motiv većini vlasnika praznih nekretnina da iznajme stan ili ga prodaju. Novi porez sigurno će biti puno veći motiv. Međutim, Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK i vlasnik agencije Opereta, upozorava da će oporezivanje nekretnina prema vrijednosti tražiti niz ozbiljnih priprema.

image

Ministar Marko Primorac najavio je intenzivnije oporezivanje nekretnina, a manje oporezivanje rada

Damir Krajač/Cropix

- Moramo imati sređenu zemljišno-knjižnu situaciju, treba napraviti procjenu nekretnina, evidentirati njihov broj i odrediti osnovicu za porez. Tu je i velik broj praznih nekretnina u gradskom i državnom vlasništvu, a veliki broj nekretnina ne koristi se zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa ili su neuseljive zbog posljedica potresa. Oni koji imaju puno nekretnina, i na koje se prvenstveno cilja, ljudi su koji će naći način da ublaže porezni udar ili da čak ne plate porez. Primjerice, naprave fond i u njega stave sve svoje nekretnine, upozorava Vujović i ističe da bi porez najviše pogodio srednji sloj stanovništva.

Ipak, ako novi porez bude dobro pogođen, priznaje da bi on mogao potaknuti vlasnike na najam ili prodaju stanova. "Ponuda bi se povećala za više od 50 posto. To bi sigurno utjecalo na tržište i cijene. Mislim da bi prije svega trebalo povećati porez na turistički najam apartmana. Sad se plaća paušalno i iznosi su smiješni. Trebalo bi ga barem izjednačiti s porezom na dugoročni najam, za koji je porezna stopa 10 posto‘, zaključuje Vujović, piše Tportal.

image

Na udaru poreza na nekretnine neće se naći bogati nego srednji sloj, upozorava Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 10:42