Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
HrvatskaUVODE SE KARANTENE

Potvrđeno proširenje zaštitnih mjera u Hrvatskoj: ‘Od sada svatko tko u RH dođe iz bilo kojeg dijela Italije mora u karantenu‘

Piše Jutarnji list
10. ožujka 2020. - 16:56
Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Nacionalni stožer civilne zaštite u utorak je na konferenciji za medije objavio da se za cijeli teritorij Hrvatske primjenjuju mjere obvezne karantene koje su u ponedjeljak uvedene za sve one koje u Hrvatskoj dolaze iz Italije. "U Europi epidemiološka situacija nije dobra i u nizu zemalja se pogoršava, a takva je situacija i u Italiji", istaknuo je Božinović.

"Ukupno tijekom današnjeg dana evidentiran je ulazak 193 Talijana u Hrvatsku, s tim da su se 24 osobe odmah vratile nazad nakon što im je objašnjena situacija o obveznoj samoizolaciji", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i dodao da je riječ o osobama koje potječu iz regija koje nisu najteže pogođene epidemijom koronavirusa.

"Karantene u Zagrebu, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji su u funkciji, no do sada nije primljena ni jedna osoba", dodao je Božinović

Potvrđen je 14. oboljeli, riječ je o bliskom kontaktu već zaražene osobe koja je došla iz Italije zajedno s prvooboljelim pacijentom.

"Nema indikacija da virus slobodno cirkulira", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao da je osoba hospitalizirana u pulskoj bolnici.

Ukupno je 365 testiranih uzoraka i u ovom trenutku ima još 6 uzoraka na testiranju. Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljeno je 5613 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

Božinović je rekao da se u ovoj situaciji treba sačuvati "hladna glava" i da se treba napraviti sve da se suzbije širenje virusa. "Nije se pokazala potreba da se moraju primjenjivati tvrđe formulacije", rekao je Božinović na pitanje o mogućnosti zaoštravanja pristupa države.

Ministar Božinović komentirao je mogućnost zatvaranja edukativnih ustanova.

"Kada su u pitanju školske ustanove, treba biti oprezan. To su stvari o kojima treba razgovarati struka. Nisu sve županije u istoj situaciji. Nije se pokazala potreba da se donese takva preporuka, tj. preporuka o zatvaranju škola i vrtića", dodao je.

"Jučer smo dobili informacije da su svi kojih se to tiče shvatili da se događaji na koje bi moglo doći više od tisuću ljudi ne trebaju organizirati, a da se na manjim događajima trebaju osigurati svi potrebni higijenski uvjeti. Dosta se događaja odgađa i mislim da je to dobro."

"Smatramo da je naša epidemiološka situacija povoljna i nemamo lokalne transmisije bolesti. Imamo uvezene pacijente i njihove bliske kontakte. Smatramo da nema potrebe zatvarati edukativne ustanove. Stožer svaki dan zasjeda i ako se situacija promijeni, naći ćemo način da to riješimo", rekao je Krunoslav Capak.

Ministar Božinović rekao je da postoji zakonski okvir za kažnjavanje osoba koje se ne pridržavaju mjera koje propisuje Nacionalni stožer.

"Pokušavamo dobiti dva uzastopna negativna nalaza, a to još ne uspijevamo. Dobila sam informaciju da bris nosa može biti pozitivan i 25 dana nakon zaraze pa i o tome vodimo računa", rekla je Alemka Markotić na pitanje o zdravstvenom stanju prvog zaraženog te dodala da se pacijenti iz epidemioloških razloga drže u bolnici, premda njihova klinička slika kaže da bi mogli ići kući. "Pacijent je dobro, na njegovim plućima promjena nema."

Božinović je potom upitan o avionu iz Rima koji je sletio u Dubrovnik. "Mnogi su odustali od leta, pretpostavljamo da su to građani Italije. Prosječni broj ulazaka iz Italije u ovo doba godina inače se kreće od 500 do 600, a jučer ih je bilo 193. Pretpostavljamo da će ih sutra biti još manje", rekao je.

Ministar je upitan i razmišlja li se o suspendiranju trajektne linije Ancona - Split. "Razmišlja se o svemu. Taj trajekt ima teretni promet, a sve vlade pokušavaju osigurati određeni standard kada je riječ o funkcioniranju gospodarstva.

Nema mogućnosti da se sve granice zatvore za svaku vrstu prometa. Time se ništa ne bi postiglo. Vodi se računa da se smanje rizični faktori širenja virusa, a da stvari i dalje funkcioniraju", pojasnio je Božinović.

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 114.422 slučajeva, od čega 33.668 izvan Kine. Do sada se oporavilo 64.027 osoba.

Italija do danas bilježi 9172 oboljelih (više za 1.790 u odnosu na jučer) i umrlih 463 (više za 97 u odnosu na jučer). Francuska bilježi 1412 oboljela, zatim Njemačka 1224, Švicarska 374 i Španjolska 1231. U ostalim zemljama koje su u našem bližem susjedstvu: Austrija 131, Slovenija 25, Mađarska 9, BiH 3 i Srbija 1.

#KORONAVIRUS#STOžER CIVILNE ZAšTITE#KARANTENA

Izdvojeno