StoryEditorOCM
Hrvatskaopaka bolest

Na zagrebačkom Rebru otkrivena legionela! Zaraženo 5 pacijenata, dvoje u teškom stanju, zna se odakle je zaraza krenula

Piše vijesti sd
18. lipnja 2024. - 11:59

Pet pacijenata, hospitaliziranih u KBC Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom, potvrđeno je Jutarnjem listu iz KBC-a.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, od čega je dvoje u teškom stanju, krenulo se u istragu odakle je krenula zaraza, jer je poznato da se vrlo često zaraza može proširiti ili iz klima uređaja ili iz vode.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

- Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici - kaže prof.dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu.

Naime, znakove bolesti je pokazalo pet pacijenata, od kojih je dvoje u teškom stanju.

image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix

- Riječ je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je Legionella drastično pogoršala njihovo stanje - govori Novak.

Kako bi se isprale sve slavine, potrebno je temperaturu vode podignuti na minimalno 75 stupnjeva Celzijevih i pustiti da se ispere. Na koji način je bakterija završila u vodovodnom sustavu bit će teško odgonetnuti, ali poznato je da se ta bakterija razmnožava u toploj vodi pa se ljudi se njome obično zaraze udisanjem zaraženih kapljica vode, u tijeku ispiranje sustava.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.

Činjenica je ida svi izloženi neće oboljeti, kod nekih se razvije lakši oblik bolesti, no neke osobe imaju iznimno težak tijek bolesti, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 12:59