StoryEditor
HrvatskaDUGOVNA OMČA

Iz Udruge Ovršni upozoravaju građane kojima prijete ovrhe: Vjerovnici zovu i tvrtke dužnika. Kad pitaju da vam skidaju od plaće, ne potpisujte ništa!

20. listopada 2020. - 07:56
Joško Šupic/Cropix

Iako smo u ponedjeljak očekivali velike gužve pred splitskom Finom, zatekli smo "zatišje pred oluju". Rješenja o ovrhama su spremna, ne sumnjamo, no još nisu sva stigla na adrese dužnika.

- Trebalo bi odgodit te ovrhe i vidit ko nema pa ne plaća, a ko ima, a ne plaća. Jadan ti je onaj ko nema odakle platit dugove. Kriza je već dugo. Žalosno je to - kazuje nam jedna gospođa koju smo zatekli pred zgradom Fine na Mažuranićevom šetalištu.

Smatra da bi banke i Vlada trebali imati razumijevanja prema građanima, a ne odmah sjesti na račune.

- Čujem da predlažu da se dugovi plate u ratama. Je, to je u redu, ali ako su čoviku mala i nikakva primanja, njegova egzistencija je upitna - dodaje.

Ovršenicima se preporučuje da, kada dobiju rješenje o ovrsi, stupe u kontakt s vjerovnikom i pokušaju dogovoriti nekakav dobrovoljan način otplate duga kako bi se spriječila daljnja ovrha. U pravilu je od ovrhe izuzeto tri četvrtine plaće ili mirovine, ali pitanje je kako će se stvari odvijati u praksi.

- Srećom, supruga i ja nismo u tim problemima, iako i nas malo dijeli od takve priče. Mirovine su nam male i nikakve, ali naučili smo živjeti skromno. Nemamo mobitele, samo telefon u kući, televiziju samo osnovni paket, a trošimo onoliko koliko imamo u džepu.

Danas su luksuz i mobiteli i TV-paketi i slično. Mladi ne mogu ništa sebi priuštiti ako ne dignu kredit, a lako se ostaje bez posla. I onda, ko će vraćat kredite? Danas većina roditelja koji su u mirovini financira svoju dicu, ali i unuke. Pa je li to apsurdno?! - pita se stariji par umirovljenika koji su došli platiti svoje račune na vrijeme.

Iz Udruge Ovršni već dugo upozoravaju građane na scenarije, ovrhe savjetujući ih što da rade.

- Telefoni su počeli zvoniti, jer ovrhe su već na stolu. „Vrijedni“ ovršitelji su bili brzi i munjevito su poslali ovrhe na adrese tvrtki u kojima ljudi rade i zahtijevaju da im poslodavac skida s plaće. Time se žele progurati preko reda i dobiti svoj dio kolača.

Knjigovođe i vlasnici u tvrtkama su nerijetko zastrašeni prijetnjama mogućim ovrhama, pa zbog vlastitog mira i komfora pribjegavaju poslušati agenciju za naplatu potraživanja. Knjigovođe koji dobro znaju svoj posao ne nasjedaju na ove zahtjeve.

Mi vam savjetujemo, kad vas pitaju da vam skidaju iznos od plaće, ne potpisujte ništa! Tako dajete svoj pristanak! Pitanje je koliko će vam ostati za preživljavanje ako vam oduzmu neki iznos, jer će vam i Fina skinuti svoj dio. Morate od nečega živjeti.

Iznimno, u slučaju da nemate više ovrha, onda odlučite želite li to riješiti na ovaj način. Provjerite na Fini da nemate neku ovrhu i blokadu. To možete učiniti i preko sustava e-Građani, te ako postoji zabilježba, otvorite zaštićeni račun na vrijeme, da vam ne bi uzeli cijeli dohodak. Svejedno, idemo dalje, nema predaje! - poručuju iz ove udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 04:29