StoryEditorOCM
Hrvatskašto je u pozadini?

Ivan Turudić pozvao Slavka Linića, Šegona i Kralja... A poznato je što povezuje ova tri čovjeka: Zoran Milanović!

Piše Ivanka Toma /JL
5. lipnja 2024. - 13:22

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić primio je na razgovor Slavka Linića, Branka Šegona i Tihomira Kralja na njihovu inicijativu, izvijestilo je u srijedu Državno odvjetništvo (DORH).

Tema razgovora bilo je stanje kaznenih prijava koje su neki od njih podnijeli u razdoblju od 2011. do 2016. godine, ističe DORH, navodeći kako odgovara na zaprimljene upite novinara.

„Nakon što su informirani o ishodu kaznenih prijava, odnosno o donesenim državnoodvjetničkim odlukama, razgovor je završen”, objavio je DORH.

Tihomira Kralja, Branka Šegona i Slavka Linića veže bliska suradnja iz vremena kada je Slavko Linić bio ministar financija u vladi Zorana Milanovića. Branko Šegon bio je Linićev pomoćnik ministra, dok je Tihomir Kralj bio zamjenik ravnatelja Carinske uprave. Na toj je funkciji Kralj bio godinu dana, da bi 2013. godine postao pomoćnik tadašnje ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, koja je bila bliska Milanoviću, piše Jutarnji list. 

image

Branko Šegon, Slavko Linić, Tihomir Kralj

Cropix

Kada su na površinu izbili sukobi između Milanovića i njegovog pomoćnika Slavka Linića, oni su se najprije prelamali upravo preko Šegona kojeg se optuživalo da poziciju u ministarstvu koristi za pogodovanje svom privatnom biznisu. Protiv njega je bila podignuta i kaznena prijava radi odobravanja kredita HBOR-a firmi u Facta Vera kojoj je Šegon bio suvlasnik. Na Milanovićev zahtjev Šegon je bio smijenjen s dužnosti pomoćnika ministra, no DORH u njegovom ponašanju nije našao elemente kaznenog djela.

Ipak, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je kako je Šegon u sukobu interesa, a Milanović se u izjavama koje su prethodile Linićevoj smjeni na to i pozivao.

Kada je o Tihomiru Kralju riječ, on se u sukobima između Milanovića i Linića također našao na Linićevoj strani. Čak ga se optuživalo da ga je Linić instalirao za zamjenika šefice Porezne uprave kako bi ju nadzirao. Premda se protiv Kralja iznosilo više optužbi, protiv njega također nikada nije pokrenut nikakav kazneni postupak, dok je Čavlović Smiljanec optužena i osuđena da je pogodovala osječkom poduzetniku Željku Bilošu.

image
Cropix

O kojim su kaznenim prijavama Linić, Šegon i Kralj razgovarali s glavnim državnim odvjetnikom Ivanom Turudićem nitko ne želi otkrivati. Međutim, njihov se odlazak u DORH poklopio s neslužbenim informacijama koje su se pojavile nedugo nakon što je Turudić izabran za glavnog tužitelja. Prema njima je jedna od prvih Turudićevih aktivnosti bilo kontaktiranje Linića što se tumačilo kao prvi potez u nalaženju "dokaza" za navodna kaznena djela ako ih je Milanović počinio dok je bio premijer.

U DORH-u se ta informacija demantira uz tvrdnju kako je Turudić bivšeg Milanovićevog ministra financija Slavka Linića prvi puta u životu vidio sada kada mu je kao glavnom državnom odvjetniku došao na razgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 02:29