StoryEditorOCM
Hrvatska‘afera tulipani‘

Hrvoje Vojković priznao krivnju i nagodio se s europskim tužiteljima, evo kakva kazna čeka bivšeg ministra gospodarstva

Piše Marin Dešković/JL
4. srpnja 2024. - 14:14

Hrvoje Vojković, bivši HSLS-ov ministar gospodarstva i nekadašnji direktor Croatia osiguranja, osuđen je u četvrtak temeljem nagodbe s Europskim uredom javnoga tužitelja (EPPO) na 11 mjeseci zamijenjenih radom za opće dobro te 25.000 eura sporedne novčane kazne u tzv. aferi tulipani, piše Jutarnji list.

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, drugooptuženi u aferi tulipani, varaždinski konzultant Goran Lučev, u četvrtak se neće nagađati.

Vojković je oko 12:30 sati, 30 minuta prije zakazanog ročišta, došao na Županijski sud u Zagrebu, ali nije bio raspoložen za novinarska pitanja već je novinare uputio na svoju odvjetnicu.

Vojković je krajem veljače ove godine priznao pokušaj subvencijske prevare zbog koje je bio uhićen, a odmah je na prvom ispitivanju pred Europskim tužiteljima priznao optužbe tako da protiv njega nisu niti tražili određivanje istražnog zatvora.

Kako je Jutarnji tada napisao, Europsko je tužiteljstvo Vojkovića teretilo za krivotvorenje dokumentacije za tri natječaja u poljoprivredi koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ukupan iznos zatraženih sredstava iznosio je oko 370.000 eura.

S obzirom na to da su već u prethodnoj kontroli njegovih zahtjeva otkrivene nepravilnosti, sredstva mu nisu odobrena, tako da je unaprijed spriječeno da nastupi financijska šteta.

Kako je priopćio EPPO, zatražena sredstva odnosila su se na nasade tulipana kojih uopće nije bilo. Kad je shvatio da bez tulipana neće biti ni poticaja, Vojković je na posjedu u Istri ipak zasadio tulipane na manju površinu kako bi mogao potkrijepiti svoj zahtjev.

image

Hrvoje Vojković kao svjedok na suđenju Ivi Sanaderu i drugima u slučaju Fimi Media

Damjan Tadić/Cropix

Nakon provedene istrage, tužitelji su sredinom svibnja protiv Vojkovića, ali i varaždinskog konzultanta Gorana Lučeva, podignuli optužnicu. Vojković se, međutim, odlučio na nagodbu tako da do suđenja na kraju neće doći.

"Optužnica je uslijedila nakon što je provedena istraga pokazala kako postoji osnovana sumnja da je u razdoblju od travnja 2020. do kraja prosinca 2022. prvooptuženik - vlasnik trgovačkog društva - podnio tri zahtjeva hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s ciljem dobivanja bespovratnih potpora za projekte, koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća. Sva tri projekta, čija je zajednička vrijednost iznosila nešto manje od 650.000 eura – za koje su zatražene subvencije u vrijednosti od gotovo 370.000 eura – bili su sufinancirani sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) po stopi od 85% i Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15%", rekao je EPPO u svibnju.

"Nadalje, utvrđeno je da je za dobivanje bespovratnih sredstava, trgovačko društvo prvooptuženika trebalo ispunjavati obvezne uvjete natječaja. Jedan od tih uvjeta bila je odgovarajuća ekonomska veličina trgovačkog društva. Isto tako utvrđeno je da je prvooptuženik, u tri navrata, lažno prikazao službeniku Ministarstva poljoprivrede da na zemlji u vlasništvu njegovog trgovačkog društva uzgaja tulipane, i to kako bi dobio potvrdu o potrebnoj ekonomskoj veličini. Naime, tulipani, koji spadaju u kategoriju cvijeća i ukrasnog bilja, dali bi dostatnu ekonomsku veličinu traženu prema uvjetima natječaja Agencije", dodao je EPPO.

"Tako izdane potvrde o ekonomskoj količini prvooptuženik je priložio Zahtjevima za potpore u kojima je naveo da ispunjava tražene uvjete, tvrdeći da poljoprivredno gospodarstvo koje djeluje u okviru njegovog trgovačkog društva ima potrebnu ekonomsku veličinu", ustvrdio je EPPO.

"Tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva, kako bi djelatnike Agencije uvjerio u istinitost tvrdnji navedenih u zahtjevima za potpore, Agenciji je dostavio neistinitu dokumentaciju koju je sačinio s drugooptuženim, kojom je lažno prikazao da njegovo trgovačko društvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja", dodao je EPPO.

"Međutim, tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva, Agencija je posumnjala na prijevaru i odlučila ne isplatiti bespovratne potpore okrivljeniku", zaključio je EPPO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 14:15