StoryEditorOCM
HrvatskaČAK I TAMO

Globalno zatopljenje ne zaobilazi ni najpoznatiju hrvatsku planinu. Razina leda u njenoj utrobi pala za dva metra

Piše Vijesti SD
20. kolovoza 2024. - 19:04

Tijekom dvotjedne speleološke ekspedicije u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit utvrđeno je da je znatno smanjena razina leda u špiljama, kao posljedica klimatskih ekstrema posljednjih desetak godina. U jednom dijelu najdublje hrvatske jame "Lukine jame - Trojame" razina leda u posljednje dvije godine smanjila se za oko dva metra, prenosi HRT.

Cijeli prostor na dubini od 50 metara još je lani bio prekriven snijegom i ledom. Špilja Ledena jama nema više obilježje po kojem je dobila ime.

- U nizu ovih dubokih jama, poput Lukine jame, Xantipe, Varnjače i Ledene jame, ustanovljeno je da je dinamika nestajanja tog leda barem jedan metar na godinu, istaknuo je Dalibor Paar, speleolog, voditelj znanstvenih istraživanja.

image

Dalibor Paar

/Privatni album

Ekspediciju, u kojoj su bila 53 speleologa, iznenadilo je to što na pojedinim lokacijama u jamama leda više uopće nema. A postojao je oko 500 godina, na mjestima i više tisuća godina.

- Možemo reći da je taj led jedan indikator da se stvari bitno mijenjaju. Klimatski ekstremi poput toplih kiša najvjerojatnije otapaju taj led u podzemlju, a ujedno mijenjaju i uvjete ekosustava na površini, naglasio je Paar.

Za Sjeverni Velebit karakteristično je to da u jamama ima mnogo leda. Lomska duliba nekada je bila ledenjačka dolina.

- Otkad je ljudi, oni su ovisili o ledu iz tih jama. To su zapravo bili prvi frižideri, prvi način kako da se sačuva hrana. Kasnije kada se razvio turizam taj led je hladio piće gostima koji su prvi dolazili ovdje, pojasnio je Davor Krmpotić, edukator u NP-u Sjeverni Velebit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 03:39