Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Hrvatskanema simptome

Doznali smo tko je Hrvat koji se vratio iz Japana s ukletog kruzera: radi se o mladom električaru iz Splita, stavljen je u karantenu i dobro se osjeća

Piše K. M. B.
22. veljače 2020. - 14:43
Splićanin je stigao u Zagreb preko Njemačke i Slovenije

Hrvatski državljanin koji je u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" pristigao s kruzera Diamond Princess u Japanu, dobrog je zdravstvenog stanja i nema nikakvih simptoma bolesti.

Kako doznajemo, radi se o 29- godišnjem Splićaninu. On je električar i kao član posade kruzera stalno je obavljao svoje radne dužnosti pa je šansa da se zarazio visruom nešto veća nego kod putnika koji su bili zatvoreni u kabinama. No, srećom, ne pokazuje simptome zaraze.

U bolnici ga ne tretiraju kao pacijenta jer nije bolestan te nije u izolaciji već u karanteni u kojoj se svakodnevno prati njegovo stanje. U trenutku kada bi klinička slika pokazala da je potrebno, napravit će se testiranje na koronavirus.

Splićanin je dobrog raspoloženja, u kontaktu je sa svojom obitelji, a videovezom je razgovarao i s ministrom zdravlja Vilijem Berošem, kažu iz Klinike za infektivne bolesti.

Ministar Beroš je novinarima nakon posjeta Infektivnoj klinici rekao da je povratnik iz Japana u jako dobrom stanju i ne pokazuje znakove bolesti.

- Inicijalno je testiran i svjestan je činjenice da je njegov boravak u jučer osnovanoj selektivnoj karanteni najbolji i za njega i za njegove bližnje te za sve hrvatske državljane. To je jedan korak opreza s obzorom da je boravio na kruzeru gdje doista vladaju specifični epidemiološki pokazatelji: tamo je statistički broj oboljelih nešto veći nego u Kini tako da takva situacija zahtijeva poseban oprez. On je mlađi čovjek i na brodu je dolazio u kontakt sa širokom populacijom pa je to i dodatni razlog za oprez - rekao je ministar Beroš.

Potvrdio je da se i hrvatski putnik s kruzera Diamond Princess, koji se u domovinu vratio još u četvrtak, dobro osjeća i ne pokazuje znakove zaraze. Putnik se nalazi u svome domu te je pod stalnim liječničkim nadzorom. Što se tiče preostala četiri člana posade, oni su još uvijek na kruzeru na kojem je, prema informacijama japanskih medija, još 300 putnika i 1000 članova posade.

- Kad dobiju dozvolu japanskih zdravstvenih vlasti, naši će državljani napustiti kruzer. Naše će Ministarstvo vanjskih poslova u koordinaciji s ministarstvima vanjskih poslova europskih zemalja organizirati njihov prihvat u Europu i potom transport u Hrvatsku. Oni će, najvjerojatnije, ako ne bude nekih novih okolnosti, također boraviti u selektivnoj karanteni u izolaciji u predviđenom vremenskom trajanju - rekao je ministar Beroš.

On je stigao u Zagreb preko Njemačke i Slovenije, specijalnim sanitetskim prijevozom i u pratnji medicinskog osoblja. U karantenu je smješten preventivno na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U karanteni će, bez obzira na vrijeme provedeno u izolaciji na kruzeru, ostati najmanje narednih 14 dana kako bi se otklonio bilo kakav rizik, s obzirom na to da dolazi s broda na kojem je epidemiološka situacija visokorizična. Na brodu je potvrđeno čak 540 slučajeva zaraze među 3.700 putnika i članova posade.

#KORONAVIRUS#KARANTENA

Izdvojeno